ilie nastase

Ilie Nastase a dat-o-n bara, dar nu e singurul!

Ilie Nastase nu ne este prieten. Este prieten cu dusmanul Stelei, Gigi Becali. Chiar angajat, avand in vedere ca primeste si un frumos salariu de la fostul puscarias. Cu toate acestea, Ilie este un stelist, este de-al nostru si, desi el ne-a intors spatele, noi o sa-i luam acum apararea.

Deja probabil ca nu e un secret faptul ca Ilie Nastase a avut cateva iesiri nepotrivite in ultimele zile. Dupa ce a dat niste declaratii despre Serena Williams, pe care multi le-au considerat rasiste, „Nasty” s-a certat si cu niste ziaristi englezi si a injurat-o pe antrenoarea echipei de tenis a Marii Britanii. In urma circului facut, a fost evacuat de la Fed Cup. Sunteti surprinsi? Nu ar trebui.

Cei care il cunosc pe Ilie Nastase stiu ca asta e comportamentul sau normal. Omul e general de armata dar poarta o uniforma de marina!!! El nu a fost niciodata un tip cu capul pe umeri. Si cu siguranta situatia nu se va schimba acum ca a ajuns la batranete. Din acest motiv, pe Ilie ori il ignori, ori NU il iei niciodata in serios. Desi se apropie de 71 de ani, el a ramas tot „Nasty”.

Ilie Nastase a glumit, dar altii vorbesc serios

Ilie a aflat recent ca Serena Williams urmeaza sa aiba un copil si a dat urmatoarea declaratie:

„Să vedem ce culoare va avea. Ciocolată cu lapte?”

Intr-adevar, Nastase vorbeste despre culoarea pielii unei persoane. Si evident ca nu e locul lui sa vorbeasca despre familia altcuiva, avand in vedere problemele pe care le are el in viata personala. Dar e declaratia asta o dovada de rasism? Categori, nu!

Ilie Nastase a facut o gluma. E o gluma foarte proasta, dar tot o gluma. Nu incearca sa umileasca pe nimeni, nu jigneasca. E doar o mostra a tampitului umor romanesc, pe care toti il folosim ca sa le demonstram altora(mai ales strainilor) ca suntem smecheri.

Dar, pentru vesticii inecati in political correctness, a fost prea mult. Presa din Marea Britanie l-a atacat dur pe Ilie, certandu-l pentru aceste iesiri. Insa, incercand sa demonstreze ca fostul mare tenismen a gresit, ziaristii englezi au calcat chiar ei stramb.

Iata ce spunea Simon Briggs, unul dintre jurnalistii care scriu despre tenis pentru The Telegraph:

„It was a shame to see Nastase make such a fool of himself, because few have done more to popularise the sport of tennis in any given country. Romanians would barely have known what a racket was before he and his doubles partner Ion Tiriac set out on their journey in the mid-1960s.

In traducere: „Romani de abia daca stiau ce e aia o racheta de tenis, pe vremea cand el (n.r. Nastase) si Tiriac jucau la dublu…”

Adica, pentru Simon Briggs, Romania anilor 60 era un fel de tara bananiera (da, da, alta dovada de rasism) a carei locuitori traiau sub niste bolovani, fara nici un fel de contact cu „lumea civilizata”. Poate ca gresesc, insa fraza scrisa de Briggs imi pare de 1000 de ori mai rasista decat gluma lui Nastase.

Sunt curios daca va plati pentru asta. Probabil ca nu. Si nici nu trebuie. Vorbim de niste cuvinte, nu de pietre. Nu a murit nimeni din cauza unui cuvant si nici nu va muri vreodata.

Istoria tenisului in Romania

Cuvintele iti pot face rau doar daca te lasi dezinformat. Pentru ca domnul Simon Briggs sa nu mai dezinformeze, vom pune mai jos o scurta istorie a tenisului romanesc.

Tenisul a venit in Romania in secoulul 19, adus de studentii reveniti in tara de la studiile efectuate in strainatate. Un pic mai tarziu ca in alte tari, unde era jucat sub o forma sau alta inca din secolul 14, dar nici chiar cum pretinde Briggs.

Primele cluburi de tenis din Romania au fost organizate incepand cu anul 1885. In 1910, Tenis Club Roman e infiintat la Bucuresti. In 1929, Federatia Societatilor Romane de Tenis se afiliaza la Federatia Internationala de Tenis. Apoi, peste alte cateva decenii, Ilie Nastase isi incepe dominatia in tenisul mondial. A castigat, de-a lungul carierei sale, 83 de titluri, 58 fiind inregistrate de Asociatia Jucatorilor de Tenis Profesionisti. A fost numarul unu mondial de doua ori, a castigat un US Open, 1972,  un Roland Garros, 1973, a fost de doua ori locul doi la Wimbledon, a castigat de patru ori Turneul Campionilor, plus alte trofee importante la dublu.

Orice ar crede domnul Simon Briggs, Romania anilor 60 stia ce e aia o racheta de tenis.

Cum ramane cu romanii?

O sa atasez aici si declaratiile Soranei Cîrstea, care a avut ceva foarte important de spus despre cele intamplate azi:

„OK, la 2-1 a fost eliminat Ilie, dar Johanna de ce a început să plângă la 3-1. Şi de ce a fost oprit meciul? Scrie undeva în regulament aşa ceva? Cum că dacă plângi trebuie oprit meciul?

Mie nu mi-a zis nimeni nimic. M-am dus la supervizor şi l-am întrebat cât de lungă e pauza, dacă să rămân sau nu pe teren şi mi-a zis că el nu ştie. În acel moment mai exista doar echipa Marii Britanii, noi nu mai existam. Johanna a venit apoi şi mi-a zis că-i pare rău, dar s-a simţit ameninţată.

Supervizorul mi-a zis că din cauza celor spuse de Ilie, dar ea a susţinut că oamenii din public i-au adresat cuvinte injurioase. Eu am jucat peste tot în lume, am fost făcută ţigancă, s-au aruncat cu obiecte în teren, spectatorii mi-au făcut semne că îmi vor tăia gâtul şi chiar erau pregătiţi să intre pe teren.

Dar niciodată n-am început să plâng. Nu mi se pare normal, mai ales că publicul a fost fair-play. Ce să-i faci, suntem o naţiune mică, iar sediul ITF este la Londra. Au venit aici porniţi pe chestia asta, iar noi suntem obişnuiţi să fim persecutaţi. Dacă tot voiau să oprească meciul, de ce nu au făcut-o la 2-1 ci la 3-1, când făcusem break?”

Nu cred ca mai are rost sa comentam.

Adevaratele probleme din tenis

Lumea a sarit sa il loveasca pe Ilie Nastase, pentru cuvintele sale, dar nu Nastase e o problema pentru tenisul mondial. Adevarata problema este dopajul. Dar nimeni nu vrea sa discute despre asta.

O mare parte din sportivii si sportivele din tenis se dopeaza astazi. Poate chiar toti. Iar sefii tenisului mondial se zbat din toate puterile ca lumea sa nu afle despre aceasta imensa problema.

„Rusia are o imagine afectata pe plan sportiv, din cauza dopajului, dar e cam sigura treaba si la Serena Williams. Nu vedeti cum arata? Oricum, pe americani nu prea ii controleaza nimeni cand vine vorba de dopaj. Daca ar iesi la suprafata toate adevarurile despre dopajul americanilor, ar disparea toate marile turnee, ar fugi toti sponsorii! Nu va imaginati cum ar putea fi?”, a spus Ilie Nastase acum cateva saptamani.