giulesti

Tupeu de dictator – Academia vrea sa joace play off-ul pe Giulesti

Academia Rapid a aparut de nicaieri in fotbalul romanesc, asemeni celor de la Fotbal Club Fcsb. Si tot ca FC Fcsb, si-a intins rapid tentaculele, ajungand una din cele mai influente echipe din Romania. A incalcat legi, a incalcat regulamente, iar acum vrea ca play off-ul Ligii a IV-a sa se joace pe stadionul din Giulesti.

Faptul ca Academia a facut aceasta solicitare nu trebuie sa surprinda pe nimeni. In acest sezon, Pancu si ai lui au facut tot ce le-a stat in putere pentru a promova. Au folosit jucatori neinregistrati, au folosit jucatori netrecuti pe foile de joc, au influentat comisii de la AMFB, comisii care le-au permis sa incalce regulamentele, ba chiar au reusit sa ii convinga pe cei de la FRF sa ii lase sa promoveze, desi regulamentele care privesc promovarea in Liga a III-a ii interzic unei echipe fara personalitate juridica sa joace in play off-ul de promovare.

Academia are aceleasi apucaturi ca Rapidul, echipa a carei identitate o foloseste mai mult ilegal decat legal. Vorbim despre o echipa puternic sustinuta politic, care isi face in mod constant propaganda in presa si la TV, acolo unde reprezentantii sai sunt prezenti aproape saptamanal.  Incalca regulamente, e ajutata si, cu toate acestea, intotdeauna face pe victima.


Daca Steaua ar fi folosit jucatori fara drept de joc, daca Steaua ar fi folosit identitatea altei echipe, daca Steaua ar fi manipulat regulamentele FRF si AMFB, presa si mai ales reprezentantii Academiei ar fi sarit in aer si s-ar fi revoltat. Situatia e insa invers. Ce fac, in acest caz, reprezentantii Stelei?

S-au revoltat si au facut plangeri impotriva AMFB-ului, pentru musamalizarea cazului Muscalu? NU! Au luat masuri impotriva unei decizii a FRF data doar pentru Academie si de care beneficiaza doar doua echipe(Academia si ASSR Brasov) din toate cele care participa in toate Ligile 4 din Romania? Nu. Astfel, se explica de ce Academia a cerut ca play off-ul sa se joace pe Giulesti. Nimeni nu a protestat si nu vrea sa protesteze impotriva lor. Si daca nimeni nu vrea sa protesteze, nici macar Steaua, atunci de ce sa nu profite in continuare?!

Ca sa fie clar. Academia nu incearca sa ia toata mana, desi i-a fost dat doar un singur deget. Academia a primit totul de-a gata, cu acordul tuturor partilor implicate, iar acum se serveste fara retinere.

Ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost respectate regulamentele?

Raspunsul pe scurt la aceasta intrebare e ca Academia n-ar fi putut promova. Insa aceasta problema nu trebuie simplifcata deloc. Si asta pentru ca detaliile sunt foarte importante.

In afara terenului de fotbal, Academia Rapid nu a primit personalitate juridica. Asta inseamna ca, din punct de vedere juridic, echipa nu exista. Drept urmare, conform regulamentelor FRF, ea nu poate promova in Liga 3. Aceste regulamente au fost date de FRF pentru a intari fotbalul romanesc, pentru a se asigura ca echipele care promveaza in esaloanele superioare nu se retrag din campionat dupa cateva meciuri.

E o situatie penibila, deoarece FRF nu doar ca se saboteaza singura, dar ii da o palma chiar justitiei din Romania. Judecatorii nu i-au dat Academiei personalitate juridica, deoarece aceasta nu este Rapid Bucuresti, nu poate pretinde ca e si nici nu poate folosi acel nume. Sefii Academiei au facut insa o alta societate, FC R Bucuresti, care a primit personalitate juridica si CIS. Ei intentioneaza sa promoveze cu Academia, dar pe CIS-ul FC R Bucuresti, urmand ca in Liga 3 sa joace ca FC R in acte, oficial, si ca Academia Rapid neoficial, pe teren. E vorba de o situatie fabuloasa si foarte amuzanta.


De ce e amuzanta? Pentru ca regulamentele FRF o interzic. Conform ROAF al FRF:

„Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare.”

Tot din acest articol se poate vedea ca „cesiunea dreptului de participare facuta cu titlu oneros sau cu titlu gratuit” e interzisa. Aceasta masura priveste Fotbal Club Fcsb, care sustine ca AFC Steaua Bucuresti i-a cesionat locul in prima liga. Acest lucru e ilegal si din acest motiv am cerut sa vedem actul prin care AFC-ul i-a cesionat FC Fcsbului locul. Dar vom discuta despre aceasta problema altadata.

Important de retinut e faptul ca Academia nu doar ca nu are drept de promovare conform regulamentelor, dar nu are nici drept de joc in Liga 3, tot conform regulamentelor, care nu ii permit sa cesioneze locul catre FC R si nici sa-si schimbe numele sau forma juridica pentru a participa la Liga 3.

Si asta nu e tot.

Academia ar fi trebuit exclusa din Liga 4

In teren, Academia a folosit un jucator inregistrat ilegal in cel putin doua meciuri. Intr-unul din ele, Muscalu nici macar nu a fost trecut pe foaia de joc. AMFB a sanctionat Academia doar cu pierderea unuia din cele doua meciuri. E vorba de o masura jenanta, un abuz.

Conform regulamentelor AMFB, daca o echipa foloseste un jucator neinregistrat sau netrecut pe foaia de joc, nu doar ca pierde meciul respectiv prin forfait, dar mai primeste si o penalizare de 6 puncte si interzicerea dreptului de a face transferuri in perioada de transferuri imediat urmatoare.

Stim ca Muscalu nu a fost trecut pe foaia de joc in meciul cu Victoria. Asadar, prespunand ca a fost trecut pe foaia de joc in celalalt meci, echipa lui Pancu ar fi trebuit sa piarda cel putin 12 puncte. Mai mult, daca ar fi pierdut si dreptul de a face transferuri, asta inseamna ca Academia nu s-ar fi putut intari cu oameni precum Maftei sau Voicu. Returul ar fi fost foarte greu pentru ei. Daca ar mai fi fost.

Spun acest lucru pentru ca, conform regulamentelor, o echipa care pierde doua meciuri prin forfait este automat exclusa din campionat. Si acum stim de ce AMFB a refuzat sa ii sanctioneze pe Academicieni pentru al doilea meci.

Noroc ca AMFB nu-l plateste pe colonelul Petrea

Ca reprezentant al Stelei la AMFB si ca vicepresedinte al acestei asociatii, colonelul Petrea nu a facut nimic in acest sezon. NIMIC, NIMIC, NIMIC! E bine ca Lumanare si Baboia nu il platesc pentru pozitia ocupata, pentru ca sumele platite ar fi fost cu siguranta aruncate pe apa sambetei.

Din pacate, Steaua il plateste pe colonelul Petrea pentru a-i apara interesele. Insa acei bani sunt fara indoiala aruncati pe apa sambetei.