polonia wisla cracovia

Polonia respectă legea. Încercare de FC Fcsb polonez pedepsită rapid

Fotbalul polonez este un fenomen. La fel ca aproape tot restul fotbalului mondial, fotbalul din Polonia a fost cât se poate de murdar și corupt. Totuși, spre deosebire de alții, polonezii au luat măsuri, chiar măsuri foarte dure. Și-au curățat fotbalul și nu s-au oprit. Continuă să îl curețe și azi, iar cel mai recent exemplu e pedepsirea unei încercări de FC Fcsb polonez.

În cazul în care nu știați, corupția a fost înlăturată agresiv din fotbalul polonez. Sute de oameni (șefi de cluburi, fotbaliști, arbitri) au fost arestați pentru aranjarea unor meciuri și alte ilegalități, multe cluburi au fost retrogradate sau amendate, iar un fost fotbalist chiar s-a sinucis, de rușine că a fost condamnat.

Însă fotbalul atrage corupția. Sunt bani prea mulți în acest sport, iar criminalii știu acest lucru. Așadar, nu trebuie să ne surprindă că, în ciuda tuturor măsurilor luate, încă mai există ”băieți deștepți” în fotbalul polonez. Din fericire, lupta anti-corupție continuă în Polonia.

youtube steaua liberă

Wisla Cracovia a încercat să folosească modelul FC Fcsb. Nu i-a mers

Wisla Cracovia e una din echipele cele mai cunoscute din Polonia, cu o istorie lungă și un palmares frumos. Cu toate acestea, nu a fost ferită de scandaluri. Recent, într-o încercare de a scăpa de niște datorii de 10 milioane euro, șefii Wislei au încercat să facă o șmecherie de tipul FC Fcsb. Ce au făcut? Au ”vândut” clubul către o altă companie.

Am pus între ghilimele cuvântul ”vândut” deoarece noua companie este una care nu are banii necesari pentru a plăti datoriile Wislei. Liga profesionistă din Polonia a văzut acest aspect și a luat imediat măsuri. La doar câteva zile distanță de la ”vânzare”, liga poloneză a anunțat Wisla că nu va fi programată la următoarele 3 meciuri, dacă nu își va plăti datoriile. Conform regulamentelor fotbalului polonez, dacă o echipă pierde 3 meciuri la masa verde, e automat retrogradată în Liga 3.

Șefii Wislei au făcut același lucru pe care l-a făcut și Becali, în 2003. Atunci, Becali a susținut că a cumpărat Steaua București de la non-profitul AFC Steaua București, non-profit care avea datorii de 12 milioane euro la statul român. Actele, însă, nu pot dovedi această tranzacție. Iar judecătorii de la ICCJ au explicat detaliat acest aspect, nu în unul, ci în două dosare diferite, cel pentru marcă și cel pentru numele Steaua. Pentru LPF și FRF, nu a contat. Aceștia au acceptat chiar ca FC Fcsb să încalce în continuare regulamentele fotbalului românesc, permițându-i să își schimbe atât marca, cât și numele în plin campionat.

Conform regulamentului fotbalului românesc, aceste lucruri sunt pedepsite cu dezafilierea.

Însă, susținut de corupția din fotbalul românesc, Becali a scăpat. Wisla Cracovia nu va scăpa. Dacă nu își va plăti datoriile, dacă nu va putea demonstra că tranzacția a fost 100% corectă, adică că noua companie a cumpărat întreg clubul, nu doar părți din el, echipa va fi retrogradată.

Spre deosebire de fotbalul din Polonia, fotbalul românesc rămâne o mizerie

În 2003, Becali a înființat o echipă nouă, a băgat-o direct în prima ligă, în locul Stelei București, și a mai și pretins că e Steaua. Nimeni nu a zis nimic, deși atât FRF cât și LPF au avut acces la actele lui Becali. Dar faptul că aceștia au fost complici la hoție e cât se poate de evident.

Chiar și azi, în 2019, la 5 ani distanță de la decizia din dosarul pentru marcă, FRF încă susține că FC Fcsb e Steaua și că are sediul în Ghencea.

fc fcsb frf

Fotbal Club Fcsb nu a a avut niciodată sediul în Ghencea. Primul sediu al acestui club a fost la hotelul Marriot. Apoi a fost mutat prin Berceni, Mogoșoaia și așa mai departe. Dar niciodată nu a fost situat la nr.45 în Bd. Ghencea. Acea adresă a fost a non-profitului AFC Steaua București, non-profit care a intrat în faliment cu 12 milioane de euro datorie față de stat. FRF continuă această minciună, pentru a putea justifica prezența FC Fcsbului în prima ligă.

Această datorie a fost acumulată pe vremea când AFC Steaua București a fost condus de Becali(acesta era vicepreședinte) și Păunescu(președinte). Când au realizat că datoriile sunt prea mari, aceștia au făcut o echipă nouă și au băgat-o în campionat în locul Stelei.

Steaua București și-a pierdut locul în prima ligă, iar statul român a fost țepuit cu 12 milioane euro. 

FC Fcsb și Becali nu au pățit nimic. Ba chiar au câștigat zeci de milioane de euro, producând prejudicii imense clubului Steaua. Așa cum știți și voi, fotbalul românesc a suferit și el. Suferă în continuare și va suferi mult timp de acum înainte, dacă nu vom lua și noi exemplul Poloniei.

Polonia și-a curățat și continuă să îți curețe fotbalul. Asta trebuie să facem și noi.