Decizia de azi e bună pentru Steaua. Marca notorie e doar a Stelei și nu a fost anulată, așa cum a cerut FC Fcsb

Frenezie în presa sportivă din România. Jurnalicii needucați și foarte slab informați sunt de părere că Steaua a pierdut un proces și se înghesuie să scrie articole cu informații neverificate, dar pe care știu că oile le vor citi pe nerăsuflate. În tot acest timp, decizia e alta, mai favorabilă Stelei decât FC Fcsbului.

Ce s-a întâmplat la procesul pentru anularea mărcii Steaua?

Trebuie să spunem că decizia de azi vine după un lung șir de înfățișări care au pornit de la cererea celor de la FC Fcsb de a anula marca Steaua. Speriați de ideea că vor trebui să plătească un prejudiciu de 37 milioane euro, aceștia au lansat diferite încercări disperate de a scăpa. Cererea de anulare a mărcii Steaua a fost una dintre ele. Ce a însemnat asta? Pe scurt, dacă FC Fcsb ar fi câștigat, Steaua ar fi dispărut, nu ar mai fi existat. Dar FC Fcsb nu a câștigat.

În noiembrie, judecătorii au dat o decizie în acest dosar, respingând cererea făcută de FC Fcsb. Le-au admis însă câteva excepții și așa am ajuns aici. Astăzi, Curtea de Apel a decis următoarele:

Solutia pe scurt: Evocând fondul, după anularea cu reţinere: Admite în parte acţiunea. Constată decăderea pârâtei Clubul Sportiv al Armatei Steaua din drepturile conferite asupra mărcilor înregistrate: MN 26915 STEAUA BUCUREŞTI, MN 63179 CS STEAUA 1947 -1967, MN 63180 – STEAUA, MN 63287 – A, pentru toate produsele şi serviciile pentru care ele sunt înregistrate. Respinge în rest acţiunea ca neîntemeiată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 20.411 lei cu titlu de cheltuieli de judecată proporţional cu admiterea în parte a acţiunii. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei, azi, 25.04.2019. 

Ce înseamnă această decizie?

Deși ziaricii s-au grăbit să anunțe o victorie uriașă pentru FC Fcsb și Becali, adevărul e fix altul. Decizia nu privește clubul oilor absolut deloc. Adică FC Fcsb nu câștigă absolut nimic din asta. Steaua pierde, dar foarte puțin, deoarece marca notorie Steaua București, cea despre care Becali a mințit că e la el, cea pe care a vrut să o anuleze prin acest proces, ea rămâne la clubul nostru.

În urma acestei decizii, clubul Steaua e decăzut din drepturile asupra a patru SUBMĂRCI. Și e foarte important să înțelegeți despre ce e vorba aici. Cele patru mărci enumerate mai sus nu sunt altceva decât echivalentul a ceea ce marca FCSB (cea cu literele F, C, S și B) e pentru marca-mamă FCSB (cea care seamănă cu Lisa Simpson). Faptul că Steaua a fost decăzută din drepturi asupra lor nu înseamnă că marca Steaua a fost anulată, că a fost transferată către o altă parte sau că Becali a ajuns în posesia ei.

Mai jos, în chenare de culoare roșie, puteți vedea mărcile despre care e vorba.

marca Steaua

Cele trei mărci, cu denumirile CS Steaua 1947-1967, Steaua și A, reprezintă vechi embleme pe care Steaua le-a purtat de-a lungul istoriei sale. Dintre ele, cea mai cunoscută pentru steliști e cu siguranță marca A, reprezentând un scut albastru, cu o stea roșie în el și litera A scrisă cu galben. Clubul Steaua, e adevărat, nu prea a folosit aceste embleme în ultimii ani. Totuși, decizia judecătorilor e una cât se poate de ciudată. Și asta deoarece cele 3 embleme se regăsesc pe marca Clubul de lângă inimă, marcă ce aparține tot Stelei.

De altfel, pe ea se regăsește și emblema protejată de marca M26915. E vorba despre scutul cu acvilă, emblema pe care clubul Steaua București a folosit-o fără încetare de la căderea regimului comunist și până acum. E absolut inexplicabil cum judecătorii au putut să decidă decăderea din drepturi asupra acestei mărci, când ea nici măcar nu era vizată de intervențiile celor de la FC Fcsb. De altfel, prezența ei în această decizie ne face să credem că avem de-a face cu un judecător care pur și simplu a vrut să scape de acest proces fără să supere pe cineva.

Decizia de a decădea Steaua din drepturile asupra acestor patru mărci este în mod evident un abuz grosolan și o eroare gravă. Așa cum am spus mai sus, toate cele 4 embleme se regăsesc deja pe marca Clubul de lângă inimă, marcă ce aparține tot Stelei. Dacă cineva ar vrea să le folosească, nu poate, deoarece ele sunt acolo. Iar dacă cineva ar încerca să le folosească abuziv pentru a face bani, Steaua îl va putea acționa în judecată și ar câștiga, așa cum a câștigat contra celor de la FC Fcsb în 2014.

Diferența dintre decădere și anulare

Presa mincinoasă s-a grăbit să spună că Steaua și-a pierdut marca și că nu o mai poate folosi niciodată. Acest lucru nu este adevărat. Așa cum am zis, în primul rând nu a fost vorba de o anulare a mărcii Steaua, marcă notorie care aparține doar clubului înființat în 1947. De fapt, nu e vorba de nicio anulare, ci de o decădere din drepturi.

Pentru cei care nu știu:

Conform art. 46 alin. 1 lit. a din Legea 84/1998 a mărcilor și indicațiilor geografice (republicată): Orice persoană interesată poate solicita Tribunalului Bucuresti, oricând în cursul duratei de protecție a mărcii, decăderea titularului din drepturile conferite de marcă dacă: a) fară motive justificate, într-o perioadă neîntreruptă de 5 ani, socotită de la data înscrierii în Registrul mărcilor, marca nu a făcut obiectul unei folosiri efective pe teritoriul României pentru produsele sau serviciile pentru care aceasta a fost înregistrată sau dacă această folosire a fost suspendată pentru o perioadă neîntreruptă de 5 ani; 

Asta nu înseamnă că, dacă clubul Steaua încetează să mai funcționeze, după 5 ani de la închidere, cineva poate să facă un club cu numele Steaua, să înregistreze marca Steaua și să spună că e clubul înființat în 1947. Nu. Steaua a fost decăzută din drepturile asupra celor 4 mărci probabil pentru că nu le-a folosit timp de 5 ani în activitățile pentru care au fost înregistrate. Din nou, și asta e foarte important!, dacă cineva le înregistrează acum, nu înseamnă că va deveni automat Steaua. De altfel, s-ar putea ca chiar clubul Steaua să le înregistreze din nou, lucru care ar anula decizia de azi.

Decăderea din drepturile asupra acestor mărci este un rezultat al incompetenței celor care conduc clubul Steaua

Așa cum am zis, decăderea are loc dacă timp de 5 ani nu folosești deloc marca. Și acum trebuie să ne întrebăm cum se poate ca Steaua să treacă astăzi prin așa ceva. Cum se poate ca, timp de 5 ani, aceste mărci să nu fie folosite în activitățile pentru care au fost înregistrate.

Ce au păzit Boroi și Petrea? Ce a păzit Cârlan, șeful departamentului de marketing? Mărcile sunt în grija lui. Departamentul său are ca scop valorificarea acestor bunuri. Însă domnul Cârlan și departamentul său se pare că nu au făcut nimic cu ele în toți acești ani.

Din cauza nepăsării acestor indivizi care sunt orice dar nu profesioniști, Steaua București a dost decăzută astăzi din drepturile asupra celor 4 mărci. Va răspunde cineva? Va plăti cineva pentru această rușine?

Cel mai probabil, nu. Și asta deoarece singurul om care primește sancțiuni în club e Florin Talpan, cel care se zbate zilnic ca să câștige procese pe care chiar șefii și colegii lui le vor pierdute.

Din păcate, nu e doar vina acestor indivizi care urăsc Steaua și care vor să-i facă pe plac lui Becali. E și vina noastră, a suporterilor, pentru că nu am luat serios atitudine împotriva lor. Acești trădători nu trebuiau să mai fie acum la Steaua!

Minciuni grave în presă. Va da clubul Steaua comunicat?

În urma deciziei de azi, presa a lansat câteva minciuni grave. Sport.ro și ProTV au anunțat că Steaua „a primit interzis să folosească marca Steaua București”.

minciuni la protv si sport.ro

Mai mult, ProTV a anunțat că Steaua nu mai are voie să folosească numele Steaua fără a adăuga și formulele CSA sau Clubul Sportiv al Armatei. Și această știre e cât se poate de falsă. Clubul Steaua e singurul proprietar al numelui Steaua București. Nimeni nu poate folosi acest nume, așa cum s-a dovedit deja prin decizia din dosarul pentru numele Steaua. Acea decizie spune foarte clar că:

„Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele”Steaua”, „Steaua Bucureşti”sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.”

Nimic nu s-a schimbat. În continuare, FC Fcsb nu are voie să folosească acele nume. În continuare, doar clubul Steaua are voie să folosească acele nume. Și are voie să le folosească cum dorește, cu sau fără „CSA”.

Presa scrie la comanda avocaților Fcsbiști

Imediat după publicarea deciziei, știrea a apărut în presă iar avocații fcsbiști au sărit să o comenteze. Pentru Fanatik, avocatul Căvescu a declarat că decizia „este una gri”. Și așa și este, deoarece nimeni nu câștigă nimic. Însă exprimarea sa a fost una prea aproape de adevăr. Iar acest lucru nu e acceptabil pentru cei care încearcă să vă sugereze că trebuie să ignorați legile și să îi credeți pe ei pe cuvânt. Astfel, la scurt timp după publicarea declarației, aceasta a fost schimbată. În declarația updatată, avocatul Căvescu anunța că e vorba de o decizie bună pentru FC Fcsb, clientul său.

Din fericire, am fost inspirați și am făcut print screen. Mai jos, declarația înainte și după ce au sunat telefoanele la redacție.

minciuna cavescu

Trebuie de asemenea să spunem că decizia nu e definitivă, așa cum susține avocatul Căvescu. Aceasta poate fi atacată cu recurs în 30 de zile.

Miza e procesul pentru prejudiciu

Ca întodeauna, gura păcătosului adevăr grăiește. Iar avocatul Căvescu și chiar și Duckadam s-au scăpat și au recunoscut că tot acest circ are un singur scop: scăparea FC Fcsbului de plata celor 37 de milioane de euro pentru prejudiciul creat prin folosirea abuzivă a mărcii Steaua.

Oile, din păcate, nu vor pricepe niciodată că echipa lor nu va mai putea vreodată să folosească marca și numele Steaua. Dacă va câștiga procesul pentru prejudiciu sau dacă va trebui să plătească un prejudiciu mai mic, așa cum a și cerut, de altfel, va continua ca FC Fcsb, dar nu va mai fi niciodată Steaua. Și ca să înțelegeți cât de importante sunt cele două decizii, de la marcă și nume, vă aducem aminte că, în 2017, Florin Talpan a câștigat împotriva oilor și a obținut anularea unei noi mărci lansate de ei, cu numele „Fotbal Club Steaua”. Mai multe aici.

Comunicat dat de Florin Talpan pentru ProSport

La ora publicării acestui articol, Florin Talpan a dat un comunicat pentru ProSport, singurul ziar de sport care nu a publicat minciuni în legătură cu decizia de azi. Îl publicăm aici.

„Ca urmare a pronuntarii  Curtii de Apel Bucuresti in dosarul cu nr. 11509/3/2017, doresc sa fac urmatoarele precizari  juridice pentru corecta informare a presei  si suporterilor  stelisti, privind decizia:
FCSB a solicitat instantei ca sa admita urmatoarea actiune  cu urmatoarele petitie:

1. să se constate că reclamanta deţine o marcă notorie, neînregistrată având denumirea de STEAUA larg cunoscută segmentului de public vizat în România pentru serviciile aferente unui club profesionist de fotbal din clasa 41 conform clasificării de la Nisa,

2. decăderea pârâtei din drepturile conferite întrucât nu au făcut obiectul unei folosiri efective în principal pentru toate produsele şi serviciile solicitate la înregistrare şi în subsidiar pentru serviciile aferente unui club profesionist de fotbal din clasa 41 conform clasificarii de la Nisa a mărcilor înregistrate:
MN  26915/040052- STEAUA BUCURESTI
MN 63179/M2004 02477 – CS STEAUA 1947 – 1967
MN 63180/M2004 02478 – STEAUA
MN 63287/M2004 02479 – A
MN 129428/M2011 04325 – CLUBUL DE LÂNGĂ INIMĂ
MN 72827M2004 02304 – STEAUA BUCUREŞTI

3. În temeiul relei – credinţe la depunere a cererii de înregistrare, să se dispună anularea mărcilor:
MN  26915/040052- STEAUA BUCURESTI
MN 63179/M2004 02477 – CS STEAUA 1947 – 1967
MN 63180/M2004 02478 – STEAUA
MN 63287/M2004 02479 – A
MN 129428/M2011 04325 – CLUBUL DE LÂNGĂ INIMĂ
MN 72827/M2004 02304 – STEAUA BUCUREŞTI
MN 127403/M2013 04665 – PATRON LA STEAUA
MN 130904/M2013 09443 – STEAUA BUCUREŞTI
MN  142570/M2015 07436 – FOTBAL CLUB STEAUA BUCUREŞTI CLUBUL DE LÂNGĂ INIMĂ

4. În temeiul existenţei relei credinţe la depunerea cererii de înregistrare şi al temeiului că mărcile au fost înregistrate cu încălcarea drepturilor anterioare aparţinând reclamantei decurgand dintr-o marcă notorie neînregistrată cu denumirea „STEAUA” şi respectiv dintr-un semn „STEAUA” utilizat în activitatea sa comercială în perioada 2003-2015, ambele dobândite anterior datei de depozit a cererilor de înregistrare a acestor mărci ulterioare, să dispuneţi anularea mărcilor:
MN 127403/M04665  PATRON LA STEAUA
MN 130904/M 2013 09443 STEAUA BUCURESTI
MN 142570/M 2015 07436 FOTBAL CLUB STEAUA BUCURESTI CLUBUL DE LANGĂ INIMĂ

5. Interzicerea pârâtei utilizarea mărcii „STEAUA” pentru servicii aferente unui club profesionist de  fotbal.


Or, din toate aceste solicitari au fost admise doar o foarte mica parte, respectiv doar decaderea celor patru marci pe care noi le folosim efectiv. Astfel, instanta a decis , citez de pe portal:  

„Constată decăderea pârâtei Clubul Sportiv al Armatei Steaua din drepturile conferite asupra mărcilor înregistrate: MN 26915 STEAUA BUCUREŞTI, MN 63179 CS STEAUA 1947 -1967, MN 63180 – STEAUA, MN 63287 – A, pentru toate produsele şi serviciile pentru care ele sunt înregistrate.

Respinge în rest acţiunea ca neîntemeiată. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 20.411 lei cu titlu de cheltuieli de judecată proporţional cu admiterea în parte a acţiunii. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronuntată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei, azi, 25.04.2019. Document: Hotarâre    25.04.2019“

Din punctul meu de vedere, raportat la dificultatea spetei cu care m-am confruntat, pot afirma ca hotararea Curtii de Apel este o solutie buna.

Astfel, desi FCSB a solicitat instantei decaderea noastra din marca notorie, acest lucru nu le-a fost admis. De asemenea, FCSB a solicitat instantei sa constatate ca aceasta ar detine o marca notorie neinregistrata cu numele de Steaua Bucuresti.
Or, instanta a respins aceasta cerere de constatare ca FCSB detine marca notorie Steaua Bucuresti.

Aceasta marca STEAUA BUCURESTI notorie ne apartine si va apartine mereu Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti. Niciodata nu va apartine FCSB.

O alta izbanda in dosarul de astazi este faptul ca nu am fost interzisi de catre instanta in a utiliza marca Steaua pentru serviciile aferente unui club profesionist de fotbal, asa cum a solicitat FCSB, si putem folosi in continuare pentru sectia de fotbal si pentru toate sectiile sportive marca notorie Steaua Bucuresti.

Nu ne-au fost anulate marcile nici pentru rea-credinta la inregistrare si nici pentru incalcarea drepturilor anterioare, asa cum a solicitat FCSB.

Este o solutie buna pentru care am muncit foarte mult, am depus probatoriu, zeci de dosare s-au aflat pe masa instantei, cu CD-uri, fotografii color, echipamente sportive, plachete, fanioane, albume,reviste,etc.

In privinta marcilor la care suntem decazuti (4 din 16 pentru care s-a solicitat de catre FCSB), vom face recurs deoarece sentinta nu este definitiva si consideram ca avem motive serioase si clare  pentru  a face recurs, deoarece noi am depus tot probatoriul in legatura cu folosirea efectiva a acestor marci (aceste marci le folosim in permanenta).

Aceasta speta a fost foarte grea, dificila, trebuind sa demonstram folosirea efectiva a marcilor, trebuind sa contracaram „ca in fotbal atacurile la poarta ale FCSB“. Dar eu zic ca am castigat. Simpla decadere a celor patru marci pentru care vom face recurs nu este o solutie proasta pe ansamblul si dificultatea dosarului pentru care am muncit luni de zile.

In privinta cheltuielilor de judecata, din totalul de aproape 100.000 lei solicitat de catre FCSB s-au admis 20.411 lei care probabil sunt impartiti in 10.200 pentru fond si 10.200 pentru apel. Vom formula  recurs si in privinta cheltuielilor de judecata deoarece Clubul  Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti doar pentru copii color a cheltuit 8.000 lei, noi fiind tarati cu rea-credinta de catre FCSB in acest proces lung, costisitor si greu , iar instanta a omis sa ne acorde macar in parte plata acestor cheltuieli.

Multumesc comandantului Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, dl colonel Bixi Pompiliu Mocanu, care a inteles dificultatea acestui dosar, a avut incredere in mine si m-a sustinut.”

Concluzie

În concluzie, e foarte important de înțeles că decizia de azi nu e o înfrângere pentru Steaua. E ciudată, dar va fi atacată cu recurs. Important este că instanța nu le-a dat oilor ce au cerut. Adică nici nu au anulat marca Steaua și nici nu le-au recunoscut lor vreun drept asupra vreunei mărci notorii.