csa steaua bucuresti

De ce nu vorbește nimeni despre procesul pentru anularea mărcii Steaua?

Fotbal Club Fcsb a pornit procesul pentru anularea mărcii Steaua acum câțiva ani, imediat ce cei de acolo și-au dat seama că nu pot scăpa de plata prejudiciului făcut prin utilizarea ilegală și abuzivă a acestei mărci. Acțiunea a luat sfârșit recent, cu victoria Stelei, însă este ciudat că nimeni (presa sportivă sau oamenii de fotbal) nu a vorbit cu adevărat despre ce înseamnă aceasta.

Săptămâna trecută, judecătoarele de la Curtea de Apel au decis să pună capăt procesului pentru anularea mărcii Steaua. A fost nevoie de 10 termene pentru a se ajunge la concluzie. Iar concluzia a fost că nu există niciun motiv ca marca Steaua să fie anulată. Judecătoarele au respins aproape toate cererile celor de la FC Fcsb, mai puțin o solicitare de decădere din drepturi pentru câteva mărci (sub-mărci) deținute de Steaua.

Această decădere din drepturi nu înseamnă nimic. Steaua poate reînregistra aceste mărci imediat, singura problemă apărută în urma acestei decizii fiind doar faptul că clubul nostru ar trebui să achite o taxă de câteva mii de lei pentru a obține reînregistrarea. nu se pune problema ca Fotbal Club Fcsb să înregistreze sau să utilizeze aceste mărci. Cele două decizii judecătorești, de la procesele pentru marcă și nume, le interzic acest lucru.

Aceste aspecte nu au fost menționate aproape deloc în presă. Dar asta nu ar trebui să ne suprindă, având în vedere că nimeni nu a spus aproape nimic despre acest proces pentru anularea mărcii Steaua. Mulți nu înțeleg ce înseamnă acest proces și ce au încercat cei de la FC Fcsb prin el.

Ce înseamnă procesul pentru anularea mărcii Steaua

Mulți ”binevoitori” au intrepretat decăderea din drepturi drept anulare. Cele două sunt cât se poate de diferite.

Când a pornit procesul pentru anularea mărcii utilizate de Fotbal Club Fcsb, în 2011, clubul Steaua a făcut-o pentru a-și proteja propria marcă. În acel moment, marca utilizată de FC Fcsb parazita marca Steaua, provocând atât prejudicii materiale cât și de imagine.

Trei ani mai târziu, în 2014, când Steaua a câștigat acel proces, judecătorii de la ICCJ au anulat marca utilizată de Fotbal Club Fcsb. Deși aceasta purta numele Steaua București și semăna cu una din fostele embleme steliste, e important de înțeles că ea nu e marca Steaua. La data de 3 decembrie 2014, acea marcă a încetat să existe.

Ulterior, Steaua a înregistrat o nouă marcă, similară ca aspect cu cea utilizată de FC Fcsb. Automat, aceasta a devenit o sub-marcă a mărcii-mamă, Steaua București. Această nouă emblemă este acum parte din istoria Stelei, din marca sa.

FOARTE IMPORTANT! Chiar dacă seamănă cu marca utilizată de clubul lui Becali, nu e aceeași marcă!

Înțelegem că acest caz e dificil de înțeles pentru unii. Ca suporteri, noi nu ar trebui să ne pierdem vremea învățând despre mărci. E necesar însă să clarificăm aceste aspecte, pentru a evita confuzia pe care FC Fcsb și presa aservită ei doresc să o mențină.


Decizia de anulare a mărcii utilizate de FC Fcsb între 2004 și 2014

Respinge exceptia nulitatii recursului invocata de intimata-parata S.C. Fotbal Club ‘Steaua Bucuresti’ S.A. Admite recursul declarat de reclamantul Clubul sportiv al armatei ‘Steaua’ Bucuresti (U.M. 02301 Bucuresti) impotriva deciziei nr. 259A din data de 20 decembrie 2013 a Curtii de Apel Bucuresti-Sectia a IX-a civila si pentru cauze privind proprietatea intelectuala, conflicte de munca si asigurari sociale.

Modifica decizia in sensul ca admite apelul declarat de reclamanta impotriva sentintei nr. 832 din data de 17 aprilie 2012 a Tribunalului Bucuresti-Sectia a IV-a civila, astfel cum a fost indreptata si completata prin sentinta nr. 319 din data de 18 februarie 2013 a Tribunalului Bucuresti-Sectia a IV-a civila. Schimba in parte sentinta in sensul ca admite in parte cererea de chemare in judecata astfel cum a fost precizata. Anuleaza marca STEAUA BUCURESTI inregistrata sub nr. 061735, data depozit 29.01.2004. Anuleaza contractul de licenta marca nr. 201 din 01.02.2011 incheiat cu intimata S.C. Ostrovit S.A. cu privire la marca inregistrata sub nr. 061735. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei. Irevocabila„.


anularea mărcii SteauaDupă cum se poate vedea mai sus, în textul deciziei, deși marca FC Fcsbului poartă numele Steaua București, ea are un anumit număr de înregistrare. Acest număr e diferit de cel al mărcii înregistrate de Steaua (Ultima din poza de alături – Click pentru mărire). Chiar dacă cele două mărci arată la fel și au același nume, sunt diferite.

Prin anularea mărcii utilizate de FC Fcsb între 2004 și 2014, aceasta a dispărut. Adică tot ceea ce a însemnat acea marcă pentru FC Fcsb a dispărut.

FOARTE IMPORTANT!

Istoria acelei mărci a dispărut și ea. Astăzi, presa de proastă calitate din România iubește să ne aducă aminte de ”meciul de coșmar dintre Boro și Steaua”. De fapt, acest meci nu există. Și chiar dacă această presă mizerabilă pune poze în care folosește numele și emblema Stelei, acest lucru este ilegal, fiind interzis de decizia de mai sus.

De altfel, FC Fcsb nici nu poate sărbători acest meci. Cel puțin nu ca ”Boro vs. Steaua”. Pot scrie ”Boro vs. FC Fcsb” și pot face poze în care să pună emblema celor de la Boro și noua lor emblemă, cea care seamănă cu Lisa Simpson. Însă decizia dată de ICCJ în decembrie 2014 le interzice să folosească un nume și o marcă ce ar semăna cu marca Steaua și ar putea provoca confuzie.

Aici este diferența între anulare și decăderea din drepturi. 

În ciuda deciziei de săptămâna trecută, Steaua poate folosi acele mărci (sub-mărci) și istoria la care acestea au luat parte fără a avea probleme. Le poate utiliza și le poate reînregistra. A fost decăzută din drepturi deoarece nu le-a dovedit judecătoarelor că le-au folosit în activitățile pentru care au fost înregistrate.

În schimb, Fotbal Club Fcsb nu va mai putea niciodată să înregistreze marca anulată în 2014. Acea marcă i-a fost anulată deoarece copia și parazita o altă marcă, mult mai puternică și mult mai cunoscută.

Ce ar fi însemnat câștigarea de către FC Fcsb a procesului pentru anularea mărcii Steaua

Acum că știm diferența dintre anularea unei mărci și decăderea din drepturi, haideți să facem câteva exerciții de imaginație.

1. Ce s-ar fi întâmplat dacă o societate din Barcelona ar fi cerut anularea mărcii FC Barcelona?

E puțin probabil ca acest scenariu să aibă loc vreodată, dar haideți să ne imaginăm. Cineva își înființează o echipă de fotbal în Barcelona, o înscrie la fotbal și susține că e FC Barcelona. Evident, Barcelona ia măsuri împotriva lor, îi dă în judecată, dovedește că ăia nu sunt FC Barcelona și obține din partea judecătorilor o decizie care le interzice ălora să mai folosească această marcă. Însă povestea nu se oprește aici. Cei care au înființat firma nouă, cer anularea mărcii FC Barcelona.

Ce credeți că s-ar întâmpla în acest caz? Care credeți că ar fi reacția presei?

Fără dar și poate, presa din Spania ar lua foc și ar da de pământ în ultimul hal cu impostorii. Aceasta e reacția normală. Impostorii cer anularea unuia dintre cele mai importante branduri sportive din Spania. Toată presa sportivă, indiferent că e pro sau contra Barcei, ar sări în apărarea acestui club. Deoarece dispariția brandului FC Barcelona ar însemna chiar pierderea acestui club, dispariția sa.

Presa din Spania ar scrie tone de articole în care ar investiga acest caz din scoarță în scoarță. Ar publica toate dovezile, toate deciziile judecătorești, toate actele pe care ar reuși să pună mâinile.

certificatul de identitate sportivăDacă ar avea acces la actele de înființare ale firmei impostoare, acte pe care să apară data înființării și să se vadă că nu e data când se știe că a fost înființată FC Barcelona, le-ar publica și ar arăta că aia sunt impostori.

Pe scurt, presa din Spania ar apăra Barca și ar informa corect publicul, pentru simplul motiv că această echipă este atât de importantă. În niciun caz, presa din Spania nu ar trata subiectul precum cea din România, nu l-ar ignora și nici nu ar dezinforma, doar pentru a se pune bine cu patronul firmei căpusă.

2. Ce s-ar fi întâmplat dacă FC Fcsb ar fi câștigat procesul pentru anularea mărcii Steaua?

Dacă marca Steaua ar fi fost anulată, atunci clubul Steaua nu ar mai fi putut folosi emblemele pe care le are și numele. Automat, echipa de handbal a Stelei nu s-ar mai numi Steaua. Nici echipa de rugby, nici cea de basket, nici cea de hochei, nici cea de polo, nici secțiile de box, haltere, canotaj, etc.

Presa nu ar mai putea scrie despre meciurile echipei de handbal Steaua. Nici despre stelistele Camelia Potec sau Ana Maria Popescu (Brânză). Presa n-ar mai putea scrie despre Steaua, pentru că Steaua nu ar mai exista.

Având în vedere că aceste cuvinte cheie, ”Steaua” și ”stelist”, sunt atât de importante pentru acești copywriteri care se dau jurnaliști, ce s-ar face ei dacă nu le-ar mai putea folosi? Probabil că cei mai mulți ar fi dați afară. Asta deoarece nimeni nu ar mai citi aceste ziare. Sau foarte puțini le-ar mai citi, pentru că, dintre toate subiectele, cele mai atractive sunt cele despre Steaua.

Puși față în față cu un asemenea necaz, ai crede că presa românească s-ar gândi întâi la autoconservare, nu? Ei bine, se pare că nu. Pentru că nimeni nu a scris despre procesul pentru anularea mărcii Steaua și nimeni nu a încercat să explice ce înseamnă acesta. Mai mult, nimeni nu a încercat să investigheze, pentru a vedea de care parte e dreptatea. 

Tăcerea spune și ea foarte multe

Ar fi fost frumos să avem articole în care să ni se explice aceste informații importante. I-ar ajuta pe mulți. Dar să știți că și tăcerea presei spune cel puțin la fel de multe ca un articol foarte bine documentat.

Când ai de-a face cu un subiect atât de arzător precum anularea mărcii Steaua, dar presa sportivă nu spune nimic, atunci poți să fii sigur că cineva a intervenit pentru a se asigura că cititorii nu sunt informați. Și cine e oare iubitul presei de la noi? Evident, cel căreia ziaricii îi spun mereu ”patronul Stelei”, deși ei știu foarte bine că singurul ”patron” al Stelei a fost și este statul român.

După decizia de săptămâna trecută, o mare parte a presei sportive de la noi s-a grăbit să anunțe lovitura dată de Becali și cum asta înseamnă dezastru pentru Steaua. Unii au zis chiar că echipa noastră nu mai poate folosi numele ”Steaua”. O minciună colosală. Însă zilele au trecut, dar Steaua continuă să se numească așa. Etapele au trecut, dar FC Fcsb tot nu se numește Steaua. Tot nu folosește niciuna din cele 4 mărci

Procesul pentru anularea mărcii Steaua nu e altceva decât încercarea unor băieți de a mai da o țeapă statului român, de a mai fura câțiva bani din buzunarele românilor. Și pentru că hoții se înțeleg foarte bine cu mincinoșii, e posibil ca aceasta să fie explicația pentru lipsa de informații despre acest subiect și despre subiectul ”echipa de fotbal Steaua București” în general.

Fiți informați prieteni. Și încercați să adunați informații din cât mai multe surse independente, de încredere. Este singurul mod prin care puteți evita dezinformarea și pentru a afla adevărul.