deget mijlociu

De la Bixi și Cîrlan, niște degete mijlocii, pentru noi, suporterii

Mai știți când a făcut clubul Steaua un sondaj prin care a invitat ”suporterii” să spună ce secții sportive ar trebui închise? Ei bine, atât de mult au ținut cont de acel sondaj, încât au deschis o nouă secție sportivă. Just to fuck with us!

Steaua are echipă de bob!

Într-o lume normală și corectă, o lume ideală, în care clubul nostru să fie condus de profesioniști adevărați, să nu aibă probleme cu furtul identității și ratarea fără oprire a unor obiective simple, ne-am fi bucurat să aflăm că, începând cu 26 august 2019, Steaua București și-a format echipă de bob.

Vorbim totuși de un sport olimpic, popular (chiar dacă nu în România). Trebuie de asemenea să spunem că antrenorul echipei este Paul Neagu, un reputat tehnician care este și antrenor al lotului olimpic feminin de bob al României. Din echipă vor face parte Andreea Grecu (pilot) și Katharina Wick (frânar). Cele două tinere au fost legitimate la Steaua. Au în CV-uri performanțe foarte bune și suntem siguri că vor purta cu succes culorile roș-albastre. Puteți afla mai multe despre ele și despre noua secție de bob pe site-ul Stelei.

Noi, suporterii, vom fi alături de antrenorii și sportivele din noua secție și îi vom susține. Le urăm succes și le ținem pumnii, ca să aducă cât mai multe medalii de aur în vistieria Stelei.

A doua parte a acestui articol nu reprezintă o critică, un reproș sau o nemulțumire în ceea ce privește sportivele menționate mai sus.

Sondaj făcut cu dedicație?

În iunie, Steaua a anunțat lansarea unui sondaj prin care dorea să afle dacă suporterii sunt de acord cu reducerea numărului de departamente active în cadrul clubului și ce departamente ar considera suporterii că trebuie închise. Sondajul a fost făcut incredibil de prost.

În loc ca marketingul lui Cîrlan să întrebe doar suporterii steliști, la meciuri sau alte evenimente sportive la care a participat clubul, totul a fost făcut online. Cum era de așteptat, oile au votat într-o proporție foarte mare închiderea secției de fotbal.

Din fericire, sondajul a fost făcut și cam atât. Nici astăzi nu au fost anunțate rezultatele și probabil că nu vor fi anunțate niciodată. De asemenea, suntem destul de siguri că sondajul va fi dat uitării. Așadar, tot acest proces a fost făcut degeaba. Să sperăm că domnul Cîrlan nu a cheltuit prea mulți din banii Stelei pentru el.

Dar se poate ca sondajul să nu fi fost degeaba. Se poate ca el să fi fost făcut cu dedicație. Nu pentru Steaua, ci pentru altcineva. La acel moment, în iunie, procesul pentru recunoașterea palmaresului nu era încă încheiat. Judecătoarea încă nu se pronunțase și nu putem să nu ne întrebăm dacă știrea unei posibile desființări a echipei de fotbal a Stelei ar fi afectat sau nu decizia. Poate că da, poate că nu. Nu vom afla niciodată. Important e că totul s-a terminat cu bine.

Deschidem sau închidem secții? Hotărâți-vă, domnule Bixi!

Chiar dacă rezultatele sondajului par să fi fost ignorate, Bixi Mocanu, președintele interimar al Stelei, a vorbit de mai multe ori în această vară despre dorința de a reduce numărul departamentelor active în cadrul clubului. E greu însă de înțeles cum vrea el să facă acest lucru.

Poate că s-au schimbat lucrurile în matematică, însă, pe vremea noastră, când doreai să faci o scădere, nu adunai. Prin deschiderea chiar în această vară a secției de bob, Bixi Mocanu și Cristian Cîrlan au demonstrat că nu dau doi bani pe suporteri.

Nu poți să faci un sondaj în care ceri părerea suporterilor, apoi să ignori totul.

Fără îndoială, Steaua are prea multe departamente sportive deschise în acest moment. Clubul nu se poate ocupa de toate și cu siguranță unele dintre ele ar trebui închise. Sau măcar ar trebui suspendată activitatea în ceea ce le privește. Însă, chiar dacă nu ar fi necesară o reducere a numărului de secții sportive, deschiderea altor secții cu siguranță nu e necesară!

Steaua trece printr-o perioadă dificilă, din toate punctele de vedere (sportiv, financiar, în ceea ce privește conducerea, etc.). E nevoie de o schimbare. E nevoie de o reorganizare a clubului, de aducerea unui președinte competent, care să poată readuce clubul pe drumul cel bun.

Această revenire nu se poate face dintr-odată. Pentru a avea parte de rezultate de durată, e necesar să fie făcută treptat. Întâi secția sau secțiile cu cel mai puternic impact, apoi restul. Atât timp cât Steaua aruncă resursele în stânga și dreapta, nu va rezulta nimic bun. Am văzut acest lucru chiar la secția cu (probabil) cel mai puternic impact. În ultimii doi ani, conducerea a aruncat aiurea aproape 2 milioane euro pe echipa de fotbal, nereușind nici măcar să o promoveze din Liga 4 în Liga 3. Așa ceva nu e acceptabil pentru un club ca Steaua.

Harababură la conducere

Problema Stelei e la conducere. Clubul nostru se află acum în grija unor oameni care nu par a da nici măcar 2 bani pe el. Nu doar că cheltuie iresponsabil banii Stelei, descizând noi secții, într-o perioadă cînd acest lucru chiar nu era necesar, dar se pare că nici nu comunică între ei. Asta dacă nu cumva fiecare face acolo așa cum îl taie capul.

În această săptămână, Gsp i-a intervievat pe Bixi Mocanu, Cristian Cîrlan și Florentin Dumitru, în legătură cu faptul că cel din urmă a votat pentru Steaua la AMFB, deși nu avea nicio legătură cu Steaua la acel moment. (Nu are nici acum.) Răspunsurile date de cei trei sunt de tot râsul.

Bixi Mocanu a dat vina pe Cîrlan, susținând că acesta l-a împuternicit pe Dumitru. Cîrlan a negat, spunând că nu i-a dat niciun mandat fostului doiar stelist, iar Dumitru a declarat că a avut o foaie chiar de la Bixi Mocanu, pentru a reprezenta Steaua. 

Totul e destul de confuz, un singur lucru fiind clar: Cei trei nu au apucat să vorbească între ei și să se decidă asupra unei variante pentru această poveste. 

Problema e că Steaua București a suferit în urma acțiunilor acestor indivizi. Și suferim și noi, suporterii. E enervant ca, de fiecare dată când ne uităm către club, să nu vedem altceva decât niște băieți care stau cu degetele mijlocii orientate în direcția noastră.

Locul vostru nu este la Steaua, băieți!