Trei luni de nepăsare

Trei luni de nepăsare

Acum puțin peste 3 luni de zile am anunțat în exclusivitate că judecătoarea Vișoiu nu a mai putut amâna procesul pentru recunoașterea palmaresului și că a dat o decizie. Aceasta a fost în favoarea Stelei, căreia judecătoarea i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra propriului palmares. Din păcate, însă, nici chiar astăzi nu a fost dată motivarea acestei decizii.

De ce e importantă motivarea deciziei din dosarul pentru recunoașterea palmaresului?

În procesul pentru recunoașterea palmaresului Stelei București, decizia e cu siguranță cea mai importantă parte. Însă nu e singura parte importantă. Și motivarea deciziei are o importanță ridicată. De ce? Pentru simplul fapt că această motivare explică de ce judecătoarea Vișoiu a decis în favoarea Stelei.

Acest document este, practic, o variantă mult mai detaliată a deciziei. Citindu-l, poți să înțelegi de ce judecătoarea Simona A. Vișoiu a luat decizia pe care a luat-o. Mai important, poți înțelege de ce Fotbal Club Fcsb nu a avut niciodată palmaresul Stelei. În calitate de suporteri ai acestui mare club, partea asta ne interesează pe noi.

Dar motivarea nu a venit. Și chiar dacă noi, suporterii, mai putem aștepta, clubul Steaua nu mai poate. Transmiterea motivării mai este importantă și pentru că, după transmiterea sa, partea care a pierdut mai are la dispoziție 30 de zile pentru a face apel.

Până acum, FC Fcsb nu a făcut apel. Din informațiile noastre nici nu va face. Însă, atât timp cât, teoretic, aceștia au o cale de atac, imaginea Stelei are de suferit.

Cei mai mulți se fac că nu văd decizia

Ași observat probabil cu câtă pasiune scriu ziariștii de la gsp, la finalul fiecărui articol despre acest subiect, că Becali mai poate face apel. Este scuza lor. Este scuza pe care o folosesc toți, atunci când vine vorba de palmaresul Stelei. Compania EA, cu al său FIFA 20, e un exemplu în acest sens. Au văzut că presa a scris că mai există o cale de atac pentru FC Fcsb și au profitat, încercând să se folosească gratuit de imaginea Stelei.

E important așadar ca motivarea să vină, pentru ca numărătoarea inversă să înceapă și pentru ca acest spectacol de prost gust să ia sfârșit. Ca o paranteză, FC Fcsb nu are nevoie de motivare pentru a depune apel. Putea să facă acest lucru chiar imediat după aflarea deciziei. Au preferat însă să inducă lumea în eroare în continuare.

Ce trebuie suporterii să știe e că judecătorii nu pot amâna la nesfârșit transmiterea unei motivări.

Conform Legii nr. 304/2004, completată cu Legea nr. 207/2018, articolul 16, alineatul 3: „Hotărârile judecătorești trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunțării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori”. Nu că ar exista vreun motiv temeinic pentru această amânare, dar chiar dacă ar exista, termenul a trecut.

Hotărârea a fost publicată pe data de 4 iulie 2019. De atunci și până astăzi, 9 octombrie, au trecut 97 de zile. Adică termenul de 90 de zile a expirat acum o săptămână.

Ce se va întâmpla după venirea motivării?

În acest moment nu putem spune cu exactitate când vom primi motivarea. Ce putem spune cu exactitate e ce urmări va avea apariția sa.

  1. FC Fcsb nu va face apel. Nu că ar conta dacă ar face. Pentru ca apelul să le fie admis, FC Fcsb trebuie să demonstreze că clubul Steaua București a prezentat în prima instanță documente false. Așadar, un nou proces ar fi doar o pierdere de bani pentru Becali. Șansele ca acesta să câștige sunt 0.
  2. Presa nu va publica motivarea.
  3. Presa nu va citi motivarea.
  4. Nimeni (în afară de noi) nu va ține cont de motivare.
  5. Oile, adică suporterii lui Becali, vor spune că decizia nu contează, că motivarea nu contează, deoarece e vorba despre un proces în constatare, a cărui decizie nu e executorie.

Pe scurt, lucrurile vor sta ca acum. Și asta pentru că FC Fcsb procedează la fel încă din 2014, de la primul proces care a demonstrat clar că FC Fcsb nu e Steaua. Acela ar fi trebuit să fie destul. Pentru oameni corecți, care respectă legea, este. Dar în cazul nostru nu se pune problema. Într-o țară profund becalizată, hoțul e erou, omul cinstit e prost, iar cei care încearcă să facă dreptate sunt demoni.

Cu sau fără această motivare, Steaua va continua să aibă probleme cu FC Fcsb. Va continua să aibă probleme până când va băga clubul lui Becali în pământ o dată și pentru totdeauna.