Fotbal la Steaua

La Steaua, performanța e pedepsită, incompetența e recompensată

În aceste zile, Delegația Armatei Române e în Wuhan, la Jocurile Mondiale Militare, unde vor concura împotriva sportivilor altor armate de pe glob. Pentru toți cei din delegație, prezența în China e un mare plus. Vor avea de câștigat de pe urma acestei experiențe, mai ales în cariere. Și, din acest punct de vedere, poate că acolo merita să mai fie un om: Florin Talpan.

Dar nu s-a pus niciodată problema ca Florin Talpan să facă deplasarea în China. Nici chiar după ce s-a retras Bixi Mocanu, care a fost prins că și-a rezervat un loc deși nu avea voie. Și de ce nu s-a pus această problemă? Pentru simplul fapt că, în clubul Steaua, e răsplătită doar ”performanța” care convine mai marilor.

La ora publicării acestui articol, Florin Talpan este într-o sală de judecată. Reprezintă Steaua într-un alt litigiu. Nu unul cu FC Fcsb. Pe scurt, omul muncește. Își face treaba corect și bine, așa cum și-a făcut-o și în procesele cu FC Fcsb. Probabil că va câștiga și acest proces. Nu că ar conta.

După victoria din dosarul pentru recunoașterea palmaresului, Florin Talpan ar fi trebuit să primească un bonus. E un bonus pe care îl primesc toți angajații MApN, pentru performanțele obținute. Nu l-a primit. Mai bine zis, nu l-a primit în totalitate. A primit doar o parte mai mică.

Adică a primit un ”FUCK YOU”, din partea mai marilor lui (cei din minister, nu din club). Mesajul e destul de clar: ”Știm că ai rezultate, dar tot nu ne pasă. Tot nu ne place de tine. Tot vrem să scăpăm de tine.”

Așadar nu ne suprinde că Florin Talpan nu are loc prin delegații, pe la evenimente unde diurnele sunt foarte bune, care ajută la CV, etc. Acestea sunt pentru alții. Dar pentru cine?

Dacă tu, cititorule, ai bate un coleg la serviciu, ai fi dat afară sau promovat?

Știți deja de cazul Ducu Petre. Talpan i-a făcut raport, i-a făcut și plângere penală, dar acesta nu a pățit nimic. A fost și trimis în China, cu Delegația Armatei Române. Îl găsiți în pozele de mai jos:

Ducu Petre nu e singurul. Cristian Cîrlan, omul care a distrus hocheiul stelist, care a retrogradat echipa de volei masculin în liga secundă, care, în calitate de director de marketing, nu a făcut nimic pentru a dezvolta marketingul stelist și a mai și pierdut 4 mărci de-ale clubului, pe care nu le-a folosit deloc timp de 5 ani, a fost făcut vicepreședinte al clubului.

Acum, în zilele cât Steaua nu are un comandant numit, locțiitorul e comandant. Adică Cîrlan e comandant. Își va trece asta în CV. Așa cum a trecut toate cursurile, deplasările, poveștile de până acum. Dacă te uiți pe CV-ul lui, te minunezi că Steaua a reușit să-l țină. Aproape că nu-ți vine să crezi că nu conduce marketingul Barcelonei. Dar realitatea e alta.

”Cîrlan fără plan” are la fel de multe în comun cu marketingul cum are vaca cu baletul. O știm cu toții. Am văzut rezultatele muncii sale cu ochii noștri. Sau, mai bine zis, nu le-am văzut. Pentru că marketingul stelist e mulțime vidă. Dar individul e vicepreședinte și conducător al clubului până la numirea noului comandant. Și poate că va candida chiar el pentru poziție. De ce nu? Cine-l va opri? Dacă au fost oameni care l-au pus vicepreședinte, poate că aceiași oameni îl vor pune și comandant.

Concursul e planul B

Mulți steliști s-au bucurat ieri, când au aflat că Bixi Mocanu e out și că va avea loc un concurs pentru postul de comandant. Doar că bucuria nu e justificată.

Da, Codrin Munteanu ar fi vrut să ”îi mai dea” lui Bixi Mocanu ”încă 6 luni”. N-ar fi vrut să se complice cu concursuri, dar concursul nu e neapărat o problemă pentru ei. Candidatul preferat de băieții deștepți va primi subiectele înainte de examen și gata. Așa se procedează acolo.

Și noi abia așteptăm ca ei să procedeze așa. Pentru că vom afla totul. Vom afla cine a a dat subiectele înainte de examen, cui i le-a dat, tot. Apoi vă vom spune vouă, ca să ne enervăm împreună.

Da, concursul e planul B pentru băieții deștepți. Nu lasă ei Steaua din gheara așa ușor. Dacă voiau să o lase, îl puteau numi pe Talpan direct comandant. E singurul din club care merită. La propriu. Și tot la propriu e singurul capabil din club.

Să ne aducem puțin aminte că șeful departamentului de fotbal, Cristian Neagoe, nu a putut nici măcar să trimită la FRF o listă cu 80 de copii steliști care ar fi intrat gratuit la meciul România – Norvegia. Oare câți din acești copii au fost retrași de părinții lor de la Steaua și duși altundeva, în urma acestei lipse de respect?! Neagoe nu va păți nimic. Poate că va fi chiar promovat, va primi un bonus.

Ministrul poate numi direct comandantul la club. Nu e necesar concurs

Citind regulamentele militare, am găsit ordinul MApN M69/2015 – normele privind organizarea și funcționarea sistemului de ierarhizare și selecție în vederea evoluției în carieră a cadrelor militare.


Capitolul III

Funcționarea sistemului de ierarhizare și selecție

Secțiunea 1

Articolul 10

(1) Procedura de urgență se aplică în situația în care neîncadrarea unor funcții afectează starea de operaționalizare și/sau funcționarea eficientă a structurilor militare.

(2) Inițierea procedurii de urgență pentru promovarea cadrelor militare în funcții vacante se face la inițiativa sau cu aprobarea ministrului apărării naționale, la propunerea comandanților/șefilor structurilor centrale și ai celor subordonate nemijlocit ministrului apărării naționale.


Citiți cu atenție aceste rânduri pentru că e exact cazul Stelei. Clubul nostru merge tot mai prost, din cauza incompetenței celor de la conducere. Rezultatele dispar, pierdem bani, totul e dezastru. Steaua are neapărat nevoie de un comandant capabil. De unul capabil, nu de unul care să vină doar pentru a schimba borduri, pentru a face parcări și pentru a se pune bine cu suporterii.

Steaua are nevoie chiar acum de un om ca Talpan. Iar ministrul îl poate numi direct. Oare de ce nu o face?

Probabil ne cred proști și ne servesc povestea asta cu concursul. Imaginați-vă cum ar fi să ne spună că un băiat precum Cristian Cîrlan, care a făcut doar rău Stelei, a obținut o notă mai mare ca Talpan. Ar fi amuzant, nu? Dar se poate să se întâmple.

În 2017, pe Petrea l-au ajutat cum au putut. Atunci nu i-au permis lui Talpan să candideze. L-au blocat, deși avea voie. Petrea a luat concursul cu puțin peste nota de trecere. În mod normal nu ar fi trebuit primit. Dar a fost singurul care s-a înscris. Magia concursului! Mai departe, știți ce s-a întâmplat.

Petrea a băgat Steaua și mai tare în pământ, apoi a plecat la mai bine. La fel a făcut și Bixi. Și el va pleca la mai bine. Deja se zvonește că are pus deoparte un post călduț de general. Asta și-a și dorit.

Da, la Steaua, toți incompetenții sunt promovați. Toți o duc bine. Singurii care au probleme sunt cei care au rezultate și care își fac treaba. Ce singurii?! Singurul. Că, din toată conducerea aia, doar Florin Talpan chiar muncește pentru Steaua. Restul doar așteaptă să fie promovați.