Viorel Năstase Steaua București

Steaua lui Viorel Năstase a orbit Barcelona

E 3 noiembrie, 1971. Pe iarba din Ghencea pășesc două echipe roș-albastre. Una e Steaua București, cealaltă e FC Barcelona. La sfârșit, învingătoare e echipa gazdă, prin golurile marcate de un puști de 18 ani și nici măcar o lună. Numele lui e Viorel Năstase.

Steaua București – FC Barcelona, o rivalitate neoficială

De-a lungul anilor, Steaua și FC Barcelona s-au întâlnit de mai multe ori, în meciuri amicale și oficiale. Ultima dată când s-au întâlnit într-un meci oficial a fost în frumoasa seară de 7 mai. Înainte de acest meci, cele două s-au văzut în Cupa UEFA, în sezonul 77-78. Atunci, echipa condusă din teren de marele Johan Cruyff ne-a învins fără drept de apel. Însă, și înaintea acestui meci a mai avut loc o confruntare. În sezonul 71-72, în Cupa Cupelor, Steaua a trecut de catalani cu scorul general de 3-1. Toate golurile militarilor din acea dublă au fost marcate de un singur om: Viorel Năstase.

La Barcelona

Turul acelei duble a avut loc la Barcelona. Scorul final a fost unul care a șocat întreaga lume fotbalistică. Și asta deoarece Steaua s-a impus atunci, cu 1-0. Singurul gol al partidei a fost marcat în minutul 12. Marcator a fost Viorel Năstase, un tânăr atacant, care la ora acelui meci avea vârsta de 18 ani și 13 zile. A înscris din pasa altui tânăr, unul care atunci avea 21 de ani, Anghel Iordănescu.

În fața a 40 de mii de catalani, românii au început mai bine meciul. Viorel Năstase a scăpat spre poarta lui Sandurni, a înaintat până în apropierea careului, a șutat pe sub portar și a înscris. Au urmat atacuri ale Barcelonei. Costas și Rexach l-au încercat pe Coman, dar românul a fost un zid în fața lor. În minutul 30, Năstase o ia din nou la goană spre careul lui Sandurni, e oprit neregulamentar (zic unii), dar arbitrul nu dă nimic. Jocul a continuat la fel și în repriza secundă, cu Haidu fiind tot un zid în fața catalanilor, la fel ca Narcis Coman, pe care l-a înlocuit la pauză.

FC Barcelona – Steaua București, 0-1

FC Barcelona: Sadurní – Rifé, Rodríguez, A. Torres, E. Costas – Fusté, Pina, Martí – Dueñas (46′ Alfonseda), Rexach, Asensi (69′ Zabalza).

Antrenor: Rinus Michels

Steaua București: N. Coman (46′ Haidu) – L. Sătmăreanu, Smarandache, Negrea, Cristache – Naom, Vigu, Dumitriu III, Pantea – V. Năstase, Iordănescu.

Antrenor: Valentin Stănescu

Era într-adevăr un scor surprinzător. Asta deoarece FC Barcelona era recunoscută drept o forță chiar și în acele vremuri, chiar dacă încă nu avea în palmares niciun trofeu european important. Iar pe banca catalanilor stătea marele Rinus Michels, antrenorul care cu doar câteva luni înainte câștiga Cupa Campionilor Europeni, cu ”Marele Ajax”, echipă cu o generație formidabilă, pe care el o lansase.

Despre Steaua, în schimb, Europa nu știa prea multe. Existase acel turneu al marelui CCA în Anglia, dar de atunci trecuseră ceva ani. Iar dacă pentru noi înseamnă foarte mult numele unor fotbaliști precum Coman, Sătmăreanu, Iordănescu sau Viorel Năstase, atunci, acestea nu spuneau nimic.

La București

În ciuda scorului din tur, calificarea nu era jucată. Catalanii puteau oricând să întoarcă scorul. Aveau valoarea necesară pentru a o face. Chiar și așa, meciul de la București a atras în tribunele stadionului ”Republicii” doar vreo 5000 de oameni. Sau poate suporterii nu au venit fix pentru a nu fi martori ai unei înfrângeri ai favoriților lor.

Nu a fost cazul. Steaua s-a impus și în retur, cu scorul de 2-1.

Steaua București – FC Barcelona, 2-1

FC Barcelona: Miguel Reina – Eladio Silvestre, Antoni Torres, Francisco ”Gallego” Rodriguez, Josep Fusté (46′ Teofilo Dueñas), Enrique Costas, Manuel Asensi, Joaquin Rifé, Carlos Rexach, Marcial Pina, Ramon Alfonseda

Antrenor: Rinus Michels

Steaua București: Carol Haidu – Lajos Sătmăreanu, Viorel Smărăndache, Vasile Negrea, Gheorghe Cristache – Ioan Naom, Iosif Vigu – Nicolae Pantea(58′ Costică Ștefănescu), Anghel Iordănescu, Viorel Năstase, Dumitru Marcu

Antrenor: Valentin Stănescu

Echipa noastră juca un 4-2-4, sistem care poate părea ciudat pentru iubitorii fotbalului de azi, dar care atunci era destul de utilizat. Meciul a început echilibrat. În cele din urmă, destul de târziu, în repriza secundă, s-a deschis și scorul. Au marcat catalanii, în minutul 50, prin Asensi și probabil că mulți se gândeau că echipa spaniolă avea să treacă mai departe. Dar Viorel Năstase nu a fost de acord.

Acesta a distrus rapid speranțele catalanilor, marcând în minutul 53, din penalty. Tot el a liniștit întregul stadion 7 minute mai târziu, când a marcat din nou. Scorul final al partidei a fost 2-1 pentru Steaua. Echipa noastră a trecut mai departe în Cupa Cupelor, unde a dat peste Bayern. A fost eliminată de echipa germană, dar fără să fie învinsă (1-1 la București și 0-0 în Germania).

În ceea ce-l privește pe Viorel Năstase, acesta și-a câștigat în acea toamnă porecla de naș al Barcelonei. Le-a marcat 3 goluri și i-a eliminat, având doar puțin peste 18 ani. Și avea să înscrie împotriva lor și șase ani mai târziu, într-o altă întâlnire dintre cele două echipe, una câștigată de catalani. Vom vorbi însă mai multe despre acest excelent atacant, cu un stâng năpraznic, într-un episod viitor.

Viorel Năstase Steaua București

Lotul Stelei în sezonul 1972-1973. Viorel Năstase este primul din dreapta, pe rândul de jos.