autoevaluare câini la casa oricărui stăpân funcționari publici

Activitatea pe 2019 a clubului Steaua s-a autoevaluat

Nu, nu! Nu ne-am prostit. Titlul este unul corect. Ieri, la clubul Steaua, a avut loc o ședință în care anumiți angajați ai clubului s-au autoevaluat. Deloc surprinzător, la final, toată lumea a fost mulțumită.

Totul începe și se termină cu Marius Bălu, noul secretar de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului

Ata pare să fie mai nou regula la Steaua. Marius Bălu a fost făcut secretar de stat într-o poziție care pare inventată. Relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din MApN. De asta are nevoie România? Pentru asta chiar e nevoie de un secretar de stat. Se pare că da. Iar Marius Bălu a fost selectat să ocupe această poziție.

Numai că suspiciunile noastre cum că poziția e una inventată par să fie adevărate. Și asta deoarece Marius Bălu e săptămânal la clubul Steaua. Altă treabă se pare că nu are. Putem spune deci că Steaua are propriul său secretar de stat.

Ieri, Marius Bălu a venit din nou la club. S-a prezentat însoțit de două consiliere, așa cum îi șade bine unui secretar de stat. S-a pus în capul mesei și dă-i cu ședința.

Probabil că nu mai trebuie să vă explicăm că ședința nu putea începe fără el. Ca fapt divers, chiar și comunicatul dat de club, în care au comunicat că a avut loc această ședință, a început tot cu ”Secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Marius Bălu”. Steaua a fost pusă în plan secund. Și în comunicat, și la ședință.

Pe voi vă lasă angajatorul să vă autoevaluați? Dacă da, autoevaluările voastre contează?

Pentru un privat, ideea de autoevaluare poate părea ridicolă. Evident, sunt puțini cei care ar recunoaște că nu au făcut absolut nimic pentru compania care îi plătește. De exemplu, domnul Neagoe nu a menționat deloc în autoevaluarea sa ratarea promovării de către echipa de fotbal pe care o conduce. Dar stați liniștiți, fotbalul nu a fost menționat deloc în timpul ședinței. DELOC!

Da, cea mai importantă secție sportivă a clubului a lipsit din discuție. Nimeni n-a vorbit despre obiectivele ratate anul trecut. Nimeni nu a vorbit nici despre obiectivele din acest an sau de planuri de viitor. Echipa de fotbal a Stelei a fost total ignorată, de parcă nu ar exista. De parcă nu a înghițit câte un milion de euro în fiecare din sezoanele în care nu și-a îndeplinit obiectivele. 

Cum ar fi fost, însă, ca domnul Neagoe să recunoască eșecurile de anul trecut? Cum ar fi fost să fie tras la răspundere pentru aceste eșecuri? Cândva, poate că vom primi răspunsuri la aceste întrebăr. Ieri, nu am primit nimic. Doar praf în ochi.

În ciuda situației dezastruoase în care se află clubul, cu obiective ratate la aproape toate secțiile, concluzia a fost că totul este în ordine. Mergem mai departe cu aceiași oameni. De ce? Pentru că asta se întâmplă atunci când are loc o AUTOEVALUARE.

La privat, foarte rar se întâmplă ca un angajat să își facă evaluarea. Au loc, uneori, autoevaluări, atunci când angajatorul vrea să vadă cât de realist e angajatul. Însă, chiar și atunci, ceea ce contează e evaluarea făcută de angajator. Acesta va verifica lista de obiective, va verifica câte din ele au fost îndeplinite și va trage o concluzie. Apoi, concluzia respectivă va fi folosită pentru a determina dacă angajatul merită o mărire de salariu, dacă nu merită o mărire sau dacă trebuie dat afară.

Probabil că nu trebuie să mai spunem că un angajat care cheltuie aiurea un milion de euro pe an fără să atingă obiectivul este dat afară imediat.

Din fericire pentru angajații clubului Steaua și din păcate pentru noi, activitatea, la clubul nostru drag, se autoevaluează.


Talpan nu a fost invitat la ședință

Surprinzător e faptul că Florin Talpan, probabil singurul angajat din club cu rezultate notabile în ultimii ani, nu a fost invitat la ședință. Dar și aici e ușor de înțeles de ce. Cum ar fi fost ca Talpan să își enumere numeroasele succese de la Tribunal, numeroasele plusuri aduse clubului Steaua, în condițiile în care alți colegi nu au reușit nici măcar să promoveze din Liga 4, în Liga 3, deși au avut la dispoziție un buget de Liga 1?!


Fotbalul nu este o prioritate pentru ei

Obiectivele stabilite la frumoasa ședință sunt următoarele:

  • pregătirea loturilor sportive pentru reprezentarea României cu succes la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo şi câştigarea unui număr cât mai mare de medalii;
  • finalizarea proiectului de modernizare și reconstrucție a Complexului Sportiv „Steaua”.

În teorie, par obiective importante. De fapt, nu sunt cu adevărat niște obiective. Și asta deoarece ele vor fi atinse indiferent că cei prezenți la ședință vor mai veni de astăzi la club sau nu.

Noul stadion Steaua va fi gata, mai devreme sau mai târziu. Asta ține de constructor și, poate, de interesele băieților deștepți de la conducerea țării. E însă imposibil ca stadionul să nu fie gata anul acesta.

Cât despre participarea la Olimpiadă, e foarte important de înțeles că, la această participare, conducerea clubului nu are nicio contribuție. Să luăm, de exemplu, sportivii care participă la sporturi individuale. În aceste cazuri, meritul aparține doar sportivului, care își plătește antrenorii din banii lui, se antrenează singur, are singur grijă să aducă oameni care să se ocupe de nutriție și alte aspecte. Clubul doar îl plătește.

Iar în ceea ce privește sporturile de echipă, probabil că știm cu toții cum sta Steaua la acest capitol. Anul trecut, doar echipa de polo masculin a reușit să cucerească un titlu. În rest, dezastru, mai ales la fotbal.

Și dacă tot ne-am întors la fotbal, probabil că ați observat că promovarea în Liga 3 nu este un obiectiv pentru anul 2020. Nu i-au găsit loc. Nu au avut timp să vorbească despre acest aspect.

Pentru frumoșii din conducerea Stelei și pentru secretarul de stat Bălu, fotbalul înseamnă doar stadionul. Atât îi interesează. Chiar dacă nu au avut absolut nicio contribuție la construirea lui, cu toții vor să își lege cumva numele de el. Și, dacă nu pot să își lege numele, măcar să își facă publicitate.

”Haideți să facem poze, domnule secretar de stat!”

Da, haideți. Pentru că asta contează, nu situația tragică în care se află cel mai important club sportiv din țară.

În încheiere, vă lăsăm să citiți concluzia trasă de domnul Bălu. Țineți-vă bine, însă. Paragraful e scris în cel mai pur limbaj de lemn.

 „Vreau să vă asigur de faptul că veţi avea parte de întregul nostru sprijin în promovarea şi realizarea agendei dumneavoastră în domeniul de responsabilitate, după cum vă asigur şi de faptul că aşteptările noastre cu privire la modul în care vă veţi îndeplini misiunile sunt pe măsura înaltelor obiective pe care vi le-aţi asumat. Am convingerea că ceea ce veţi realiza de acum înainte reprezintă cel mai puternic argument în demonstrarea adevărului că valoarea profesională şi umană sunt repere fundamentale pentru performanţă”, a concluzionat secretarul de stat la finalul activităţii.

Cuvintele cheie sunt ”întregul nostru sprijin” și ”realizarea agendei dumneavoastră”. Înțelegeți voi ce vreți de aici. Dar să știți că ultima frază spusă de domnul Bălu e 100% adevărată. Și noi avem convingerea că ceea ce vor realiza conducătorii Stelei de acum înainte va demonstra că valoarea profesională și umană sunt repere fundamentale pentru performanță. Doar că noi mai suntem siguri și că acești indivizi nu vor realiza nimic, ca oână acum.

 

Photo credit: www.csasteaua.ro