ziaristii romani știri false

Pandemia a închis primul site de știri false din România. Pe când și Gazeta Sporturilor?

Site-ul Stiridemoment.ro a fost închis în această săptămână, după ce Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a acestuia. Motivul? Site-ul știridemoment.ro a răspândit știri false în legătură cu actuala criză provocată de pandemia de Coronavirus.

Pentru cei care nu știu, articolul 404 din Noul Cod Penal prevede că:

”Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Propunerea Grupului de Comunicare Strategică a fost întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020. Acesta a analizat anumite articole prezente pe site-ul știridemoment.ro și a concluzionat că acesta ”preia trunchiat declarații și informații pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panica în rândul cetățenilor. Titlurile materialelor postate pe site-ul menționat fie sunt complet false, fie nu au legătură cu decizii anunțate oficial de entitățile la care fac referire. Astfel de titluri pot genera comportamente sociale neadecvate și disproporționate cu situația reală. Totodată, site-ul în cauză nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact.”

Grupul de Comunicare Strategică a și dat un exemplu. Pe site-ul respectiv a fost publicată o știre cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”, în data de 15 martie 2020. Însă, conform grupului, titlul materialului nu avea legătură cu ceea ce era prezentat în conținutul articolului. Un alt exemplu, o știre publicată de același site, în data de 17 martie, spunea în titlu că “Guvernul pregătește în secret o mega-operațiune de aducere în țară a unor români din mai multe țări”. În corpul știrii nu au fost indicate surse oficiale, informațiile fiind și în acest caz false.

Știridemoment.ro a folosit aceleași tactici de atragere a traficului precum Gazeta Sporturilor și celelalte ziare sportive din țară

Evident, nu prea merge comparația între ce a făcut știridemoment.ro și ce fac ziarele de sport din România. În cazul acesta, e clar că informația putea duce sau poate chiar a dus la stări de panică, încadrându-se în prevederile articolului 404. Totuși, tacticile de atragere a traficului sunt similare.

Și Gazeta Sporturilor, de exemplu, folosește titluri false pentru a atrage trafic și clickuri. Chiar ieri, aceștia au publicat un articol în care sugerau din nou că echipa lui Becali, Fotbal Club Fcsb, e Steaua. Articole de acest gen se regăsesc peste tot prin presa românească. Sunt, în mod cât se poate de evident, știri false. Cel puțin, se încadrează la ceea ce reprezintă o știre falsă, conform Grupului de Comunicare Strategică. Articolele Gazetei, de exemplu, în care se sugerează că Fotbal Club Fcsb e Steaua, conțin informații prezentate părtinitor, cu scopul de a induce cititorii în eroare, iar titlurile sunt de asemenea false, nefiind niciodată vorba de Steaua sau de steliști, ci de Fotbal Club Fcsb și suporterii săi.

Dacă mergem mai departe, titlurile și informațiile din acele articole nu au nicio legătură cu decizii judecătorești clare și cunoscute, informația răspândită fiind chiar contrară acestora. E adevărat, nu vorbim despre decizii ale autorităților, decizii care ne privesc pe toți, dar e vorba tot de decizii oficiale, date de un judecător, definitive și executorii.

Cazul Sektor 03

Așa cum am zis, nu se pune problema ca articolele din Gazetă să producă panică. Însă e destul de clar că acel gen de articole se încadrează tot la categoria știri false.

Aceasta nu e o problemă care să fie trecută cu vederea. Și nu trebuie trecută cu vederea. Deoarece, la un moment dat, aceasta s-ar putea transforma într-o problemă care să afecteze viețile oamenilor.

Să ne amintim doar de știrea despre Sektor 03 și faimoasa croazieră a sektorienilor de pe Dunăre. Făsă să se infromeze, un ziarist de la Gsp a scris un articol după o discuție pe net. Astfel, a ajuns să anunțe că niște suporteri fcsbiști ar fi decis să meargă cu barca pe Dunăre, până la Belgrad, pentru un meci de-al echipei lor.

După cum știți, în fotbal există rivalități între galerii. Ce s-ar fi întâmplat dacă niște fani de-ai sârbilor ar fi decis să îi aștepte pe ”sektorieni” pentru a se bate cu ei, iar apoi ar fi atacat oameni care circulau cu bărci pe Dunăre?! Dacă întrebarea vi se pare amuzantă, dacă vi se pare că așa ceva nu s-ar putea întâmpla niciodată, amintiți-vă că, acum câteva săptămâni, cu toții glumeam despre Coronavirus.

Dezinformarea nu ajută niciodată. Nu are nicio parte bună. Acesta este și motivul pentru care Constituția României spune foarte clar că:

Art.31 (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

Nimic nu e mai important decât libertatea de exprimare

Pentru noi, echipa Steaua Liberă, nimic nu e mai important decât libertatea de exprimare. Deși suntem împotriva mincinoșilor, nu am cerut niciodată soluția pumnului în gură. De altfel, nici nu considerăm în regulă o vânătoare după știri false. O astfel de măsură poate foarte ușor să se transforme în abuzuri împotriva celor care nu sunt susținuți de corporații, miliardari sau oameni politici, adică a celor ca noi.

Constituția și legile trebuie însă respectate. Noi le respectăm și cerem ca și ceilalți să le respecte. Iar dacă ziare precum Gazeta Sporturilor continuă să folosească titluri mincinoase și să dezinformeze, atunci să suporte consecințele.