cenzură

Presa din România practică cenzura

La peste 3 decenii de la căderea regimului comunist, presa din România încă nu s-a vindecat, încă practică propaganda și cenzura. În această săptămână, am văzut un nou exemplu în acest sens. Site-ul Sport.ro, care reprezintă televiziunea Pro X, a cenzurat un mesaj transmis de Florin Talpan.

Într-o postare publicată marți, 17 noiembrie, pe pagina personală de Facebook, Florin Talpan le-a bătut obrazul celor de la Digi Sport și de la ProSport, acuzându-i pe Andrei Preotu și Daniel Vlad, ambii de la ProSport, că scriu articole fără să verifice dacă informațiile publicate sunt adevărate sau nu. Pentru domnul colonel de justiție, poate că această constatare este o noutate. Noi, suporterii, suntem în schimb obișnuiți cu aceste articole fanteziste scrise de o presă sportivă lipsită de credibilitate.

Să ne aducem doar aminte de faimosul articol despre galeria Sektoriană, care ar fi trebuit să invedeze Serbia. Sau articolul în care Alin Grigore, pe atunci la Hârtia de Împachetat Pește, a rescris regulile fotbalului. Acestea sunt doar câteva exemple amuzante, nu de amatorism, ci de lipsă de bun simți și lipsă de respect față de cititori. Presa din România nu verifică informații, dacă consideră că acele informații pot aduce trafic și clickuri. Iar partea cea mai proastă e că nu au nici cea mai mică intenție să se schimbe. Vor însă să ne dezinformeze în continuare.

Redacția Sport.ro arată că corb la corb nu scoate ochii

Postarea lui Florin Talpan, așa cum era de așteptat, a devenit virală, strângând multe vizualizări și reacții. Așadar, presa obsedată de clickuri nu a putut să o ignore. Cei de la sport.ro au preluat informația, i-au trântit un titlu nesimțit, „Talpan, criză de furie după incidentul din instanță!” (diacriticele le-am pus noi, cei de la Sport.ro nu s-au obosit, ca niște „jurnaliști” adevărați), și l-au publicat. Însă nu oricum. Au cenzurat numele celor doi jurnaliști acuzați de Talpan.

De ce au făcut asta? Pentru că aceasta este înțelegerea în presa din România. Ziaricii români se acoperă între ei, mai ales dacă știu că acel coleg care trebuie acoperit chiar este vinovat.

cenzură

Și poate că veți spune că e normal ca niște colegi să se ajute între ei. Nu e. Nu atunci când cenzurezi un cetățean al cărui drept la libera exprimare e garantat de Constituție. Ce au făcut cei de la Sport.ro e o dovadă de lașitate, de mizerie și de ipocrizie. Da, și ipocrizie.

Când oameni ca Becali dau declarații în care folosesc cuvântul „Steaua” pentru a vorbi despre FC Fcsb, presa nu îi corectează. Nici nu îi cenzurează. Deși toată lumea știe că există decizii judecătorești care spun foarte clar că FC Fcsb nu e Steaua și că nu are voie să folosească marca sau numele Steaua. Însă în acest caz „ziaricii” nu sunt interesați să cenzureze. Sunt interesați să dezinformeze. Totul pentru trafic și clickuri.

Om fi noi în 2020, dar presa noastră e blocată tot în 1988.

Steaua Liberă