Steaua București Corvinul Hunedoara 11-0 7 decembrie 1988

7 decembrie 1988 – Steaua București – Corvinul Hunedoara, 11-0, în cel mai spectaculos sezon din istoria fotbalului românesc

În data de 7 decembrie, în 1988, a fost înregistrat unul dintre vârfurile istoriei fotbalistice a clubului Steaua. Atunci, în acea zi de iarnă, Steaua București a marcat nu mai puțin de 11 goluri, într-un meci cu Corvinul Hunedoara. Meciul reprezintă un record: cele mai multe goluri marcate de Steaua București într-o partidă de primă divizie.

În ultimii ani, în ligile inferioare, Steaua București a înregistrat numeroase rezultate la scoruri care să te lase mut. Totuși, aceste meciuri jucate împotriva unor adversari uneori chiar amatori nu pot înlocui niște rezultate cu adevărat importante, care au marcat nu doar istoria Stelei, ci istoria fotbalului românesc. Meciul cu Corvinul, din 1988, a fost un astfel de meci.

Sezonul 1988-1989 a fost cel mai spectaculos din istoria fotbalului românesc

Cârcotașii probabil că au și râs deja. Și probabil că se și pregătesc să ne spună cum Steaua a câștigat acel meci la un asemenea scor datorită lui Valentin Ceaușescu. Aceștia ignoră însă două aspecte foarte importante:

  1. Steaua București avea în acel moment o echipă excelentă la nivel european, nu doar la nivel național.
  2. Chiar dacă, în meciul cu Corvinul, Steaua București a realizat scorul campionatului, echipa cu cele mai multe victorii la diferențe enorme a fost Dinamo București.

Rezultate notabile ale Stelei în Sezonul 88-89

Steaua București – Corvinul Hunedoara, 11-0

Steaua București – ASA Tg. Mureș, 7-0

Rapid București – Steaua București, 2-8

Steaua București – FC Argeș, 6-0

Rezultate notabile obținute de Dinamo în Sezonul 88-89

Dinamo București – ASA Tg. Mureș, 7-0

Dinamo București – Inter Sibiu, 8-1

Dinamo București – Rapid București, 6-0

Universitatea Craiova – Dinamo București, 3-6

FC Constanța – Dinamo București, 0-7

Dinamo Bucurelști – FC Constanța, 6-0

ASA Tg. Mureș – Dinamo București, 2-7

Cârcotașii lucescieni pot așadar să facă o pauză de la a arăta cu degetul către Steaua și să încerce să explice scorurile masive pe care le-a făcut Dinamo. Nu trebuie să se chinuie mult, pentru că răspunsul e unul simplu, format din doar 3 cuvinte: Gheata de aur (pe care Mateuț a furat-o, cu cele 43 de goluri marcate în acel an).

Sezonul 1988-1989 a fost cel mai spectaculos deoarece este sezonul cu cele mai multe goluri marcate, în întreaga istorie a fotbalului românesc. În cele 34 de etape, fotbaliștii români au marcat nu mai puțin de 981 goluri, cu o medie de 3,21 goluri pe meci. Vorbim despre apogeul fotbalului românesc, despre acele zile în care stadioanele erau mereu pline, iar fotbaliștii jucau pentru spectacol și spectatori, nu neapărat doar pentru bani.

Și nu doar Steaua și Dinamo au marcat atunci multe goluri. În etapa 16, SC Bacău a bătut Știința lui Gică Popescu cu 6-0. Bihorul a bătut U Cluj cu 5-2, iar FC Constanța a încins Victoria cu 4-3.

Acesta era fotbalul românesc, pe vremea când chiar era fotbal. Avea bube și atunci, așa cum au toate campionatele, de peste tot din lume. Însă era fotbal. Era spectacol. Era un motiv de fericire pentru suporteri.

Steaua Liberă

„Noi eram obişnuiţi să câştigăm la scor în acea perioadă. Marcam chiar şi câte zece goluri pe meci. Echipa Stelei de la sfârşitul anilor ’80 este unică. Aveam atunci un dream team, cu fotbalişti de super clasă. Din acel 8-2 cu Rapid, pe fostul stadion 23 august, îmi amintesc puhoiul de oameni prezent la meci. Erau aproape 60.000. N-aveai loc să arunci un ac, stăteau până şi pe pista arenei. Acum nu se mai poate întîmpla aşa ceva. Publicul nu mai este la fel de disciplinat, vă daţi seama ce lupte ar ieşi! Am jucat atunci pe o primă de 3.000 de lei. În acei ani, primeam şi bonusuri dacă marcam de la trei goluri în sus. Nu se compară cu sumele vehiculate în prezent, însă noi jucam în special din plăcere. Acum sânt şi alte tentaţii: cluburi de noapte, maşini. Fotbaliştii de azi fac pariuri pe femei, e normal să nu existe rezultate dacă nu pun fotbalul pe primul loc,” avea să declare Gabi Balint, la mulți ani distanță. 

Clasament golgeteri – sezonul 1988- 1989

  1. Dorin Mateuț – Dinamo București – 43 goluri
  2. Marcel Coraș – Victoria București – 36
  3. Gheorghe Hagi – Steaua București – 31
  4. Claudiu Vaișcovici – Dinamo București – 21
  5. Rodion Cămătaru – Dinamo București – 15
  6. Ioan Petcu – Corvinul Hunedoara – 15
  7. Ovidiu Lazăr – Bihor Oradea – 10
  8. Marius Lăcătuș – Steaua București – 10
  9. Ovidiu Hanganu – Corvinul Hunedoara – 9
  10. Gheorghe Popescu – Universitatea Craiova – 8
  11. Tudorel Cristea – Sportul Studențesc – 8
  12. Ilie Dumitrescu – Steaua București – 8
  13. Marian Popa – Farul Constanța – 8
  14. Eugen Neagoe – Universitatea Craiova – 7
  15. Sorin Cigan – FCM Brașov – 7
  16. Mircea Rednic – Dinamo București – 7
  17. Mihail Majearu – Inter Sibiu – 6
  18. Radu Cașuba – Inter Sibiu – 6
  19. Ioan Marcu – Flacăra Moreni – 6
  20. Constantin Pană – Flacăra Moreni – 6
  21. Dan Petrescu – Steaua București – 5

Steaua București – Corvinul Hunedoara, 11-0

După un 0-0 la Dinamo, în etapa 15, Steaua s-a pregătit să primească vizita celor de la Corvinul Hunedoara. Chiar dacă formația hunedoreană avea să termine campionatul pe locul 15 (din 18), în turul campionatului aceasta a fost una din cele mai bune. De altfel, Corvinul, cu vedete precum Gabor, Hanganu sau Klein și antrenată de Jackie Ionescu, a terminat turul pe locul 5, cu 8 victorii, 2 egaluri și 7 înfrângeri, golaveraj 25-36.

Se poate observa că golaverajul Corvinului a fost stricat fix de cele 11 goluri pe care le-a primit de la Steaua în ziua de 7 decembrie.

Din nou, cifra 7 înseamnă ceva pentru Steaua. În acea zi, antrenorul Anghel Iordănescu a trimis pe teren un prim 11 stelar:

Lung – D. Petrescu (69, Bălan), Iovan, Bumbescu, Ungureanu (81, I. Stan) – T. Stoica, Belodedici, Hagi, Rotariu – Lăcătuş, Piţurcă

Golurile au venit în mod firesc. Hagi a marcat de 5 ori, 5 goluri spectaculoase. Iosif Rotariu și Marius Lăcătuș au marcat și ei, de câte două ori fiecare. Iar Tudorel Stoica și Victor Pițurcă au completat lista marcatorilor. Au fost 11 goluri marcate de o echipă obișnuită să înscrie. Însă nu doar să înscrie la nivel național, ci și la nivel internațional.

Sezonul 1988-1989 nu a fost doar cel mai spectaculos din istoria fotbalului românesc, nu a însemnat doar al 14 titlu de campioană pentru Steaua, ci a fost și sezonul în care echipa noastră a atins din nou finala celei mai importante competiții de fotbal din lume. Până să ajungă însă la meciul cu AC Milan, Steaua București a trecut de Sparta Praga (5-1 în deplasare și 2-2 acasă), Spartak Moscova (3-0 acasă și 2-1 în deplasare), IFK Goteborg (înfrângere în deplasare, 1-0, dar și o victorie cu 5-1 acasă) și de Galatasaray (4-0 acasă și 1-1 în deplasare). A fost anul în care Steaua a sacrificat foarte mulți adversari în Templul Fotbalului Românesc, oferind numeroasele goluri în dar zeilor fotbalului.

Toate aceste performanțe au demonstrat că rezultatul obținut contra celor de la Corvinul nu a fost un accident și nici ca urmare a unui meci aranjat. Corvinul făcea de altfel parte din sfera de influență a dinamoviștilor lucescieni. Și-au dorit cu siguranță victoria, mai ales că exact același lucru și-l dorea și cel care murea de ciudă la fiecare victorie europeană a Stelei.

Mircea Lucescu a fost în acel an mai disperat ca oricând să întreacă Steaua. Reușise în sfârșit să facă o echipă solidă, una care să nu se facă de rușine în cupele europene. Când joci însă în a doua competiție a Europei, nu poți să emiți pretenții la coroana celor din prima competiție. Nervos pe rezultatul înregistrat de Steaua cu Corvinul, în aceeași zi, 7 decembrie, Lucescu s-a răzbunat pe FC Constanța. La malul mării, echipa sa i-a bătut pe dobrogeni cu scorul de 7-0, într-o încercare slăbuță de a ține pasul cu Steaua. A fost însă degeaba.

Steaua nu doar că a realizat scorul campionatului, dar a câștigat și titlul de campioană în acel an. Totul pe merit.

Steaua Liberă