cincizeci la sută

Cincizeci la sută

Pentru unii e doar o cifră. Cincizeci, când e și la sută, poată însemna multe. Cincizeci la sută e mult pentru unii, dar pentru alții e foarte puțin. Depinde cum privești problema.

De ce vorbim despre acest procent? Pentru că, în ultima săptămână, tot mai multe voci din jurul clubului Steaua București au anunțat că Florin Talpan a fost amendat cu jumătate din salariu pentru că a trimis o notificare către FRF. Pe scurt, pentru că și-a făcut treaba, Florin Talpan a pierdut 50% din salariu.

În acest caz, cincizeci la sută înseamnă foarte mult. Așa e, când vorbim despre oameni care trăiesc de pe urma salariilor câștigate. Din păcate pentru el, Florin Talpan nu are alte surse de venit. Nu a fost băiat deștept, ca să facă afaceri cu statul, ca să ia șpagă, ca să pună la saltea sume pe care poate că nu le-ar fi meritat.

Declarația sa de avere arată că Florin Talpan trăiește de pe urma salariului încasat ca șef al departamentului juridic din cadrul clubului Steaua București. De aici, putem înțelege multe. Putem înțelege de ce Florin Talpan insistă să își facă treaba corect. Putem înțelege și de ce a fost amendat cu 50% din salariu.

Acest 50% aplicat peste salariul lui Talpan înseamnă mult pentru că cei care l-au pus acolo vor mai puțin. Asta primești atunci când amendezi un angajat care își face treaba. Îl demoralizezi, mai ales când el nu a greșit cu nimic, iar el nu și-o mai face. Într-o lume normală, niciun angajator nu ar comite intenționat o asemenea eroare. Dar conducerea clubului Steaua nu e una normală. Conducerea clubului Steaua vrea ca Talpan să muncească mai puțin. Acesta e motivul pentru care au aplicat această amendă de cincizeci la sută.

Îi iei mult, ca să facă puțin. Sau nimic.

Pentru Talpan și cei ca el, mesajul e unul puternic și simplu. ”Dacă faci ce nu vrem noi, te amendăm! Nu contează dacă e bine sau nu ceea ce faci.” De unde această atitudine? Din două surse:

  1. Ura față de Steaua, clubul la care acești indivizi muncesc
  2. Miserupism

Nu e un secret că Mădălin Hîncu nu prea înghite Steaua. Până la urmă, vorbim de omul care, deși era angajat la Steaua, urmărea FC Fcsb pe facebook. Și dacă ar fi fost doar asta, însă Mădălin Hîncu, de când a ajuns comandant, a acționat mai mereu anti-Steaua. Nu-i prea place lui clubul nostru, cum nu le-a plăcut nici celorlalți indivizi care au ocupat scaunul comandantului.

Pentru ei, Steaua a fost și este doar un loc de unde își iau banii. Li se rupe de club, de performanțe și se enervează atunci când oamenii le cer să facă ceva.

De asta nu îi pasă lui Hîncu dacă Florin Talpan nu o să-și mai facă treaba corect. Până la urmă, el nu pierde nimic. Sigur, o să piardă Steaua, dar asta nu e important pentru Mădălin Hîncu.

Din păcate, mulți nu înțeleg că activitatea lui Florin Talpan nu include doar procesele cu FC Fcsb. Colonelul a reprezentat Steaua și o reprezintă și în alte procese. De exemplu, reprezintă Steaua în procesele cu foștii sportivi.

Pe acestea probabil că nu le știți. Nu apar în presă. La Steaua însă se practică angajarea unor oameni care nu sunt potriviți și care ajung în cele din urmă să fie dați afară. Însă contractul este contract. Chiar dacă un sportiv e praf, nu poți rupe unilateral un contract semnat. Dacă o faci, cealaltă parte te poate da în judecată. Asta se și întâmplă cu Steaua. Sportivii dați afară dau clubul nostru în judecată și cer bani. Talpan e astfel obligat să meargă în sala de judecată și să încerce să câștige.

Dacă câștigă, e ignorat. Oamenii ca Hîncu nu dau doi bani pe o astfel de victorie din sala de judecată. Nu dau doi bani nici dacă Talpan pierde, pentru că banii plătiți nu sunt ai lor. Steaua plătește din bani publici, iar banii publici vin în fiecare an înapoi. Nu se termină. Hîncu și ceilalți știu asta. De aici relaxarea și miserupismul caracteristice tuturor funcționarilor publici de 3 lei.

Amendă cincizeci la sută pentru că doar jumătățile de măsură sunt premiate

Intuind că restartarea procesului pentru recunoașterea palmaresului va porni o serie de atacuri la adresa Stelei, Florin Talpan a încercat să ucidă din fașă planurile dușmanilor. A trimis la FRF o notificare prin care a cerut ca federația să recunoască deciziile judecătorești și drepturile clubului Steaua București. Este vorba de o solicitare normală, pe care ar fi trimis-o orice jurist, fie că ar lucra la stat sau privat.

Problema e că acest gen de măsură nu e compatibil cu mentalitatea de ”lăsăm lucrurile să se rezolve de la sine”, a domnului doctor Hîncu. Comandantul clubului Steaua preferă jumătățile de măsură. Preferă să reacționeze, nu să acționeze.

Așa s-a întâmplat și ieri, când Steaua a încercat să răspundă unor noi dezinformări cu o poză pe Facebook. În poză, Ogăraru a apărut alături de puii de cupă. Nu doar răspunsul, ci poza în sine e o jumătate de măsură. Cum bine a observat și un ratat care se dă ziarist, în poză apare Ogăraru, în loc să apară cei care chiar au câștigat acei pui de cupă. O fi el un mare prost și un mare ratat, dar respectivul are dreptate în acest caz.

În acea poză ar fi trebuit să apară Iovan. Ar fi trebuit să apară Bumbescu. Puteau să apară toți ceilalți mari fotbaliști steliști care lucrează în acest moment pentru clubul Steaua. Sau, ca să fie toți mulțumiți, puteau să apară toți jucătorii și cei 26 de antrenori care lucrează pentru Steaua la fotbal. Plus Talpan, dacă ne permiteți. Că, fără el, azi poate că nu aveam fotbal la Steaua. Deci Ogăraru și toți ceilalți 25 de antrenori nu ar fi putut apărea în poze, pentru că nu ar fi avut loc de muncă la Steaua.

Cumva, angajații pe care Steaua îi are la fotbal ar trebui să-i fie recunoscători lui Talpan. Ar trebui să fie supărați că acest om a fost amendat cu 50% din salariu, mai ales că a fost amendat pentru ceva ce a făcut pentru ei. Dar nu o să se întâmple nimic.

FRF și FC Fcsb vor continua să murdărească imaginea Stelei. Steaua va continua să răspundă cu poze pe Facebook iar Talpan o să își recupereze banii care i-au fost luați pe nedrept. Din informațiile noastre, acesta a acționat sau va acționa în judecată clubul pentru a contesta amenda. Cum el nu lucrează cu jumătăți de măsură, la fel ca Hîncu, cu siguranță va câștiga. Nedreptatea va fi îndreptată, dar va rămâne gestul.

Cel mai bun om a fost amendat pentru că și-a făcut treaba. Acesta este mesajul pe care Mădălin Hîncu îl trimite în club. Așadar, să nu ne mai mirăm dacă vom vedea cum performanța va dispărea de la Steaua. Performanța nu mai e răsplătită în Ghencea, e disprețuită.