hîncu talpan

De ce, domnule Hîncu?

Am aflat săptămâna trecută că Mădălin Hîncu i-a luat lui Florin Talpan jumătate din salariu pentru că a trimis o notificare prin care le cerea celor de la FRF să respecte deciziile judecătorești. Întâmplarea ne obligă să punem o întrebare importantă:

De ce nu vreți să notificați, FRF, domnule Hîncu?

Teama pe care o au comandații Stelei în relația cu FRF a devenit deja legendară. În ciuda tuturor abuzurilor și mizeriilor pe care federația le-a făcut la adresa Stelei, conducerea clubului nostru, fie că a fost vorba de Boroi, Petrea, Bixi sau Hîncu, a îngenuncheat mereu în fața celor care conduc fotbalul românesc. Și nu știm de ce.

Nu există o explicație bună pentru acest comportament. Conducerea clubului nostru a fost supusă și înainte de reactivarea secției de fotbal. De fiecare dată când FRF avea nevoie de baza sportivă a Stelei pentru echipa națională, aceasta era pusă la dispoziția sa fără nicio întrebare.

La fel se întâmplă și acum. Federația are ușă deschisă în Ghencea, deși Steaua a fost, este și cel mai probabil va fi tratată ca un club de mâna a șaptea, de către Burleanu & Co. Dar de ce? Care este explicația? Care este motivul?

De ce l-a supărat pe Hîncu atât de tare notificarea trimisă de Talpan. Până la urmă, vorbim de o acțiune care îi putea fi benefică Stelei, o acțiune care, cel puțin în teorie, nu producea niciun efect negativ asupra federației sau a oricărei alte părți. Talpan a solicitat ca FRF să respecte deciziile judecătorești. Același lucru îl cere și legea. Îl cere tururor românilor.

Deși s-a obișnuit să dea comunicate, Mădălin Hîncu nu ne-a explicat încă de ce nu vrea să îi ceară federației să respecte Steaua. Nici nu o să o facă vreodată. La fel ca cei care au condus clubul înaintea sa, Mădălin Hîncu a pus Steaua pe ultimul loc. Astfel, nevoile Stelei nu sunt o preocupare pentru el. Liniștea sa, în schimb, este.

Putem să ghicim că notificarea trimisă de Talpan a distrus liniștea domnului Hîncu. Ne putem imagina că telefonul său a început să sune, imediat ce documentul a ajuns la FRF. Drept urmare, domnul Hîncu a reacționat. L-a amendat pe Talpan și i-a luat jumătate din salariu. Asta pățești la Steaua, dacă acțiunile tale atentează la liniștea comandantului. Restul nu contează. Doar liniștea e sfântă.

Noi putem însă să sperăm că domnul Hîncu ne va spune într-o zi de ce nu a vrut ca Florin Talpan să își facă treaba pentru care e plătit. Putem să ne imaginăm că totul este parte dintr-un plan măreț de-al domniei sale, plan care va fi benefic pentru Steaua. Putem să ne imaginăm, dar sunt șanse mici să fie așa.

Când nu ai curaj să le ceri celor care te calcă în picioare să nu te mai calce în picioare, este evident că o să fii călcat în picioare. Dacă acesta va fi viitorul Stelei, să nu fiți surprinși

Ne pare rău, domnule Talpan

Foarte puțini oameni știu că Florin Talpan și-a pierdut mama săptămâna trecută. Grav bolnavă în ultimii ani, domnul colonel a avut grijă de dumneaei până în ultima clipă.

Aceasta a fost viața lui Florin Talpan în ultimii 2-3 ani, împărțit între Steaua și mama sa, În ciuda problemelor numeroase din viața personală, calitatea muncii depuse nu a scăzut, viața profesională nefiind afectată. Din păcate, s-a luptat singur pe ambele fronturi.

Noi, o parte din suporterii steliști, am încercat să îi fim alături în lupta sa pentru binele Stelei. Nu i-am oferit foarte mult ajutor, dar l-am susținut. Ajutor ar fi trebuit să primească din partea colegilor săi, din partea comandanților clubului Steaua. Din păcate, nu a primit.

Atacat fiind de presă, de Becali, chiar și de către asociațiile suporterilor fcsbiști, Florin Talpan a fost lăsat singur. Niciunul din colegii săi nu i-a venit în ajutor, niciun comandant, fost sau actual, nu l-a apărat. A fost din nou nevoit să se apere singur, să meargă la tribunale, să petreacă acolo timp pe care l-ar fi putut petrece alături de mama sa bolnavă.

S-a apărat singur, așa cum a apărat și Steaua, și a câștigat din nou. Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de uzurpare a funcției și i-a transmis asociației fcsbiste care a făcut plângerea că vorbește prostii. Așa cum am știut cu toții de la început, Florin Talpan și-a făcut treaba corect, respectând legea.

Un conducător adevărat, un lider adevărat nu ar fi permis niciodată ca un angajat de-al său să fie ținta unor indivizi al căror scop este lovirea Stelei și susținerea FC Fcsb în procesele pe care acest club le are cu Steaua. Însă Mădălin Hîncu nu doar că nu și-a ajutat angajatul, nu doar că nu l-a apărat, ci chiar i-a ajutat pe cei care vor să îi facă rău.

Mama lui Florin Talpan a murit știind greutățile cu care se confruntă fiul său, doar pentru că a fost cinstit și pentru că și-a făcut treaba corect. Sunt lucruri care pot neliniști orice părinte, indiferent de vârstă, starea sănătății și altele.

L-am întreba pe domnul Hîncu dacă îi pare rău. L-am întreba dacă e conștient că acțiunile sale nu-i fac rău doar lui Florin Talpan, ci și altor oameni, chiar și suporterilor, chiar și Stelei. Știm însă că nu are rost să punem astfel de întrebări. Dacă nu-l deranjează incidentul care a avut loc la data de 18 ianuarie, în 2004, la Valea Morarului, nu are cum să-l deranjeze altceva.

Domnule Hîncu, dați-i lui Florin Talpan banii înapoi! Cereți-vă iertare, întindeți-i mâna și ajutați-l să își facă treaba bine în continuare. În calitate de comandant, sunteți obligat să faceți acest lucru. Pentru Steaua București, dacă nu pentru angajatul care nu a greșit cu nimic.

Domnule colonel Talpan, ne pare rău că nu v-am putut ajuta cu mai mult și ne pare rău că trebuie să treceți prin atâtea probleme pentru Steaua. Sperăm să aveți puterea să luptați și în continuare pentru clubul nostru, așa cum ați făcut-o până acum.

Sincere condoleanțe!