marius mitran

Să râdem de Marius Mitran

Ne-ați bombardat ieri cu mesaje ca să îi răspundem lui Marius Mitran, omul cu comunicarea de la LPF. Prima noastră reacție a fost „Cine?”, dar apoi am dat o căutare rapidă pe Google și am văzut că Steaua Liberă a mai scris deja despre acest personaj. Și am recitit articolele, și am râs, văzând cum anii l-au făcut pe domnul Mitran să își mănânce singur cuvintele.

O discuție cu Marius Mitran despre Marca. Nu, nu marca Steaua

Dar de ce vorbim acum despre acest individ? Pentru că s-a trezit din nou să vorbească prostii:

”Deși, eu cred că FCSB este Steaua. E credința mea intimă. Știu care sunt regulile, că nu avem voie să spunem, dar eu cred că lucrurile sunt clare. Uite, de pildă, azi dimineață, am intrat să văd ce se mai întâmplă prin ziarele europene. În Marca, este un clasament al celor mai promițători jucători tineri din lume. Acolo, apare, în primii 15, Dennis Man. Iar în paranteză, Marca scrie «Steaua București»”, a spus Marius Mitran, la ProSport Live.

Ați înțeles? E credința lui intimă? Când se pregătește seara de culcare, când se pune în genunchi în fața patului, după ce rostește ”Îngerașul”, tovarășul Mitran încheie nu cu un ”amin”, ci cu un ”FCSB e SteauaÎntr-un fel, e de înțeles. Până la urmă, becalismul este adevărata religie a fotbalului românesc și e normal ca un om cu atât de puține realizări ca Marius Mitran să fie un practicant al acestei religii.

Bun, acum trebuie să îi răspundem. Dar cum? Argumentul său este atât de penibil (”a scris Marca în paranteză) încât simțim că ne-am înjosi dacă i-am răspunde. Este însă o nouă dovadă a calității tot mai reduse a presei din România dar și a scăderii coeficientului de inteligență la românii. Adică, dacă Marca ar scrie un articol despre Marius Mitran și, în paranteză, ar trece cuvântul ”prost”, ar însemna asta că Marius Mitran e prost? Îi lăsăm pe experți să se pronunțe, noi nu știm. Noi nici măcar nu citim Marca.

O mică paranteză

Conform wikipedia, fotbalistul Dennis Man joacă la Parma. Ne sugerează domnul Mitran cumva că Parma e Steaua?! Doamne ferește!

Trecerea anilor a erodat din siguranța lui Marius Mitran

V-am zis despre cele două articole publicate pe Steaua Liberă despre Marius Mitran. Unul dintre ele a fost publicat în decembrie 2016. A fost unul dintre primele articole apărute pe acest site, acum atât de mult timp încât pare o altă viață. Titlul său a fost ”Cum ați fost angajat, domnule Mitran?, articolul fiind cât se poate de sincer o mare mirare din partea autorului, un urmăritor care ni l-a trimis.

Nu ne-am fi așteptat niciodată ca la o instituție precum Liga PROFESIONISTĂ de Fotbal să fie angajat pe poziția de Director al Departamentului Comunicare chiar un amator. Însă domnul Mitran exact așa se comporta. În articol veți găsi alte câteva declarații date de el:

”Este absolut îngrijorător ce se întâmplă în fotbalul românesc. Steaua e Steaua şi ţine pe umeri fotbalul românesc. Este singurul club care mai reuşeşte să plătească pentru transferuri şi din acei bani ţine alte 10 cluburi. Liga I fără Steaua ar fi un coşmar, nici nu vrem să ne gândim. Trebuie să spunem că Steaua (n.r. FC Fcsb) care a pierdut aseară (n.r. 4-1 cu d) este adevărata Steaua. E imposibil ca noua echipă pe care o va înfiinţa Armata să fie primită în Liga I, şi asta în primul rând pentru că Liga Profesionista de Fotbal nu are voie să înregistreze echipe departamentale”.

Pare grav ce spune domnul Mitran. Pare serios, nu? Nu e. Și găsiți chiar în articol explicația.

Ne jucăm puțin cu statutul LPF

În articol, autorul, foarte inspirat, a atașat și câteva fragmente din statutul LPF. Chiar a pus un link către el: http://www.lpf.ro/public/images/uploads/Statut-LPF-2014.pdf

Ce spune acest statut? De fapt, nu asta ne interesează. Ne interesează ce nu spune. Statutul LPF nu spune că un club deținut de stat/departamental/ministerial/public/cum mai vreți voi să îi spuneți nu poate fi membru al LPF. Este destul să citiți Capitolul IV și vă veți convinge.

Dar stați! Poate că ați apăsat deja pe linkul pus mai sus și ați văzut că pagina nu există. Nu ne înjurați! Nu e vina noastră. Noi chiar am discutat despre acest subiect și am întrebat unde e statutul:

Dar nu e. Nu mai e. Statutul LPF a dispărut. PUF! Nu-l mai găsiți pe net. Nu-l mai găsiți nicăieri. Dacă mergeți la LPF și îl cereți, o să îl primiți mai repede pe domnul Mitran.

Din fericire, însă, nimic din ceea ce e publicat pe internet nu dispare. Am apelat la Wayback Machine, o arhivă a internetului, și am găsit pagina: http://web.archive.org/web/20160709193716/http://www.lpf.ro/public/images/uploads/Statut-LPF-2014.pdf De aici puteți descărca statutul LPF și îl puteți citi, ca să vă convingeți singuri că Steaua București, club finanțat de stat, ar putea fără probleme să joace în Liga 1. Așa cum joacă deja acolo și alte echipe finanțate de stat.

Mai rămâne doar o singură întrebare. De ce are domnul Marius Mitran aceste ieșiri? Răspunsul e tot în statut, la Capitolul IV – Finanțarea activității și la Capitolul III – Scop și atribuții. La cel din urmă, la Articolul 15, scrie așa:

Art. 15 – Atribuţiile LPF sunt următoarele:

d) negociază și încheie contractele privind cesionarea drepturilor de radio-televiziune, respectiv de transmitere directă, de înregistrare și retransmitere în întregime sau în rezumat prin radioteleviziune sau prin orice mijloace audio-vizuale a manifestărilor fotbalistice organizate de LPF, precum și a oricăror alte drepturi media;

Acum poate că înțelegeți de ce e important ca Steaua București să fie membru al LPF acum! Nu peste un an, nu peste doi, nu peste cinci. Ci acum. A spus-o chiar Mitran, în 2017:

„FCSB este aceeasi echipa. Este foarte important sa spunem ca vom avea acelasi derby. Nu a disparut, prin schimbarea de denumire, palmaresul echipei si continuitatea ei in Liga I si in cupele europene. Este o schimbare de denumire pe care am fost obligati sa o facem, am facut-o pe site si in toate materialele.”

Și am vorbit despre asta într-un alt articol, publicat în 2017. E important însă de urmărit evoluția gândirii domnului Mitran. Dacă în 2016 era sigur, acum doar simte, acum e doar credința lui că FC Fcsb e Steaua.

Nu a dispărut doar statutul, au dispărut și comunicatele date de LPF

La asta cu statutul i-am prin bine pe băieții lepefiști. Ca să nu îi facă probleme stăpânului, au ascuns statutul și, chiar mai mult, l-au însoțit în procesul pe care acesta l-a pornit cu FRF pentru schimbarea regulilor de promovare. Știți deja povestea. Ca să oprească promovarea Stelei, Becali a dat în judecată, în civil, Federația Română de Fotbal, pentru a o obliga să își modifice regulamentele. Adică a dat FRF în judecată pentru că FRF nu e de acord să îi ofere lui Becali o ligă proprie.

În mod normal, FRF ar fi trebuit să dezafilieze FC Fcsb. Așa zice regulamentul. Așa zice statutul. Așa spun toate legile fotbalului. Dacă dai o federație în judecată, aceasta te dezafiliază. Poți să o dai, e dreptul tău, dar și ea te poate dezafilia. Însă FRF depinde de FC Fcsb la fel ca LPF. Așadar, Becali are voie să facă tot ce vrea el în fotbalul românesc.

Din acest motiv, LPF și FRF au și sărit în apărarea sa în 2016. Speriate de gândul că lumea ar putea considera că FC Fcsb nu e Steaua, LPF și FRF au dat atunci comunicate în care îi arătau Stelei degetul mijlociu și o provocau să dea FC Fcsb în judecată în continuare. Și acele comunicate au dispărut între timp de pe site-urile FRF și LPF (Linkul ar fi fost acesta). Din fericire, avem Wayback Machine și le-am găsit. Dați un click aici.

În 2016, Marius Mitran și LPF au încercat să ne mintă că FC Fcsb e Steaua


Clarificări necesare în cazul dreptului de a folosi denumirea ‘Steaua’

Liga Profesionistă de Fotbal a răspuns de curând solicitării site-ului ProSport.ro în încercarea de a aduce lămuriri privind dreptul echipei vicecampioane a României de a folosi denumirea „Steaua”.

Am spus și susținem în continuare că nu considerăm acest caz unul care să suscite prea multe dezbateri, dreptul FC STEAUA BUCUREȘTI S.A. de a folosi denumirea „STEAUA” fiind cât se poate de evident. Mai mult, acest drept a fost confirmat și de Tribunalul București, în dosarul nr. 31705/3/2015.

Răspunzând solicitării ProSport.ro, am precizat că:

CSA Steaua a notificat LPF în 29 iunie 2015, solicitându-ne să nu mai permitem folosirea denumirii “STEAUA” de catre FC STEAUA BUCUREȘTI S.A. La data de 22 iulie 2015, LPF a răspuns CSA Steaua, arătând motivele pentru care nu putem da curs unei astfel de solicitări. Mai mult, am recomandat CSA Steaua să se adreseze instanței de judecată pentru ca aceasta să stabilească dacă și în ce măsura FC STEAUA BUCUREȘTI S.A. are dreptul să folosească denumirea “STEAUA”. În urma acestei recomandări, CSA Steaua a acționat în judecată FC STEAUA BUCUREȘTI SA, cerând obligarea celei din urmă să nu mai folosească denumirea “STEAUA” (dosar nr. 31705/3/2015 aflat pe rolul Tribunalului București).

La data de 11 mai 2016, Tribunalul București a respins solicitarea CSA Steaua, permițând astfel FC STEAUA BUCUREȘTI S.A. să folosească în continuare denumirea “STEAUA” – http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000660029&id_inst=3

Iată atașat cele două răspunsuri date de LPF solicitărilor CSA Steaua.

Suntem încredințați că toate dovezile prezentate mai sus lămuresc dreptul FC STEAUA BUCUREȘTI SA de a folosi denumirea “STEAUA”.


Evident, lucrurile nu au mers exact așa cum și-ar fi dorit LPF. Steaua București le-a ascultat sfaturile, a dat în judecată FC Fcsb și, în cele din urmă, a câștigat. A obligat FC Fcsb să schimbe denumire și i-a făcut pe cei de la LPF să plângă.

Suntem încredințați că toate dovezile prezentate mai sus lămuresc dreptul FC STEAUA BUCUREȘTI SA de a folosi denumirea “STEAUA”. – Acesta a fost răspunsul dat de LPF, un răspuns nesimțit, care s-a dovedit în cele din urmă a fi o minciună.

Ne putem întreba acum cum s-a ajuns aici. Oare chiar atât de proști sunt avocații de la LPF încât nu au putut anticipa ce urma să se întâmple? Sau au știut și ne-au mințit? A doua variantă e mult mai aproape de realitate.

Au trimis notificări către Steaua, ca să o descurajeze să ia măsuri împotriva FC Fcsbului

La comunicatul de presă de mai sus, comunicat cu siguranță scris de Marius Mitran, au fost atașate și două documente. Și ele au dispărut de pe site-ul LPF, dar le-am recuperat. Cele două sunt răspunsuri la notificări pe care Steaua le-a trimis către LPF, notificări în care clubul nostru cerea ca drepturile sale să fie respectate. Cu multă nesimțire, LPF a ignorat cererea Stelei.

raspuns lpfraspuns lpfraspuns lpf

Din aceste răspunsuri, se poate vedea clar cum funcționează LPF. Ei cred pe cuvânt fiecare membru afiliat. Dacă FC Fcsb le-a spus că nu e o problemă dacă fură în continuare identitatea Stelei, LPF a crezut-o și chiar a fost de acord. Nu e o problemă pentru Mitran și ai lui, iar dacă Stelei nu-i convine, să îi dea în judecată. Dar, atenție, în cazul în care Steaua ar pierde procesul, ar trebui să plătească despăgubiri din bani publici. Un șantaj penibil, din partea unor indivizi penibili.

Păcat că Steaua nu i-a dat în judecată. Însă în acei ani clubul nostru era condus de Boroi, un mare apărător atât al FRF cât și al LPF.

O viață în genunchi

Ați vrut să îi dăm un răspuns lui Marius Mitran. Cum am putea? El nu caută răspunsuri. El caută să mintă, să dezinformeze. Marius Mitran știe adevărul, știe că FC Fcsb nu e Steaua, dar nu îi pasă. Ca orice pui de … jurnalist, Marius Mitran urăște Steaua. A urât-o mereu, de pe vremea când echipa noastră făcea tot ce voia cu echipa lui. Și aici decideți voi dacă echipa lui e Craiova sau alta, cu roșu în loc de albastru.

Aceștia sunt, din păcate, oamenii de presă din România. Au crescut sub aripa lui Ioanițoaia și s-au obișnuit să stea mereu în genunchi în fața unui stăpân. Stăpânul nu e întotdeauna același, bineînțeles, dar ajută dacă el e mereu anti-Steaua. Și e. Niciodată nu îi veți vedea pe acești băieți să spună o vorbă în favoarea echipei noastre.

Așadar, ce răspuns să le dăm? Nu putem. Putem doar să râdem de ei, văzându-i cum se chinuie să lovească în Steaua București. Și dau, și dau, și dau, și nimic. Pentru că absolut nimic din ceea ce fac ei nu poate afecta cel mai mare club sportiv din România.