frf ,lpf, o mizerie bixi legea sportului

La începutul anilor 2000, FRF și LPF nu au respectat Legea Sportului

Legea Sportului, sau legea 69/2000, cum este numită oficial, a devenit astăzi faimoasă. Toți suporterii o cunosc și toți știu GREȘIT că promovarea Stelei în Liga 1 are însemna o încălcare a acestei legi. Știu acest lucru din cauza propagandei din presă dar și a dezinformărilor venite de la FRF. Ce nu știu însă suporterii e că, la începutul anilor 2000, FRF și LPF au încălcat fără nicio jenă Legea Sportului.

De la introducerea sa, în primăvara anului 2000, și până acum, Legea Sportului a suferit numeroase modificări. Astăzi, noi cunoaștem cel mai bine ultima variantă. Și, în cazul Stelei, e vorba de ultima variantă a articolului 31 din Legea Sportului. Acesta este articolul de care FRF se folosește pentru a-i refuza Stelei licența de Liga 1. Articolul 31 arată astăzi așa:

articolul 31 legea sportului
Articolul 31, Legea Sportului, varianta 2023

Aceasta nu a fost însă forma originală a acestui articol. În primăvara lui 2000, când Legea Sportului a intrat în efect, articolul 31 avea o altă formă, pe aceasta:

articolul 31 legea sportului
Articolul 31, Legea Sportului, varianta 2000

Se poate observa așadar că există o diferență foarte mare între cele două versiuni ale articolului 31. Conform versiunii din anul 2000, erau văzute ca fiind profesioniste doar cluburile sportive organizate ca societăți pe acțiuni.

Această primă versiune a articolului 31 din Legea Sportului a rămas neschimbată până în 2004. În noiembrie 2004, Legea Sportului a fost modificată din nou iar una din modificări a fost introducerea asociațiilor fără scop patrimonial pe lista de cluburi sportive văzute ca fiind profesioniste.

Articolul 31, Legea Sportului, varianta 2004
Articolul 31, Legea Sportului, varianta 2004

Dar ce înseamnă asta? Înseamnă că, din 2000 și până în 2004, FRF și LPF au încălcat Legea Sportului. Asta chiar conform spuselor lor, pentru că cele două organizații susțin astăzi că, dacă i-ar permite Stelei să joace în Liga 1, ar încălca Legea Sportului. Însă chiar asta au făcut la începutul anilor 2000, când i-au permis asociații fără scop patrimonial AFC Steaua București să joace în fosta Divizie A.

Știm cu toții că AFC Steaua București a jucat atunci în Divizia A. E adevărat că nu știm sigur dacă între 2000 și 2002 a fost chiar ea afiliată la FRF și LPF sau a jucat pe locul Stelei, Steaua fiind cea afiliată, însă știm sigur că, în sezonul 2002 – 2003, AFC Steaua a fost afiliată la FRF și LPF și a jucat în Divizia A:

afc steaua membru fondator frf

AFC Steaua a fost chiar unul dintre membri fondatori ai FRF. Și este destul să ne uităm peste această listă ca să vedem că în Divizia A nu erau prezente în 2002 doar societăți pe acțiuni. Asociația Nepatrimonială FC Brașov ne confirmă acest lucru chiar din nume. Înființată în 2001, AFC Rapid București nu a fost și nu este nici ea societate pe acțiuni. Bineînțeles, nici asociația Club Sportiv Fotbal Club Dinamo București, care a fost înființată în 1994.

Concluzia e că fosta Divizie A era atunci plină de asociații fără scop patrimonial, cărora FRF și LPF le-au acordat licența pentru cea mai importantă competiție de fotbal din România, chiar dacă Articolul 31 din Legea Sportului lăsa să se înțeleagă că acele cluburi nu sunt profesioniste.

Așadar, conform FRF și LPF, FRF și LPF nu au respectat Legea Sportului în perioada 2000-2004.

Steaua București este în exact aceeași situație

Astăzi, clubul Steaua București este în exact aceeași situație. Clubul nostru este un club profesionist, la fel cum era, spre exemplu, AFC Rapid București în 2002. Dacă te uiți la articolul 31 din Legea Sportului, poți să tragi concluzia că clubul nostru nu e profesionist, la fel cum ai fi putut să tragi aceeași concluzie despre AFC Rapid în 2002.

Marea diferență e că FRF și LPF au primit AFC Rapid, club înființat în 2001!!!, cu brațele deschise în fosta Divizie A, în timp ce pentru Steaua nu sunt dispuse să facă niciun compromis.

De ce se întâmplă astăzi acest lucru? Se întâmplă pentru că FRF și LPF se folosesc de Legea Sportului ca de o armă.

Adevărul este că această lege nu a spus niciodată dacă un club sportiv poate sau nu să joace într-o competiție sportivă. Nu acesta a fost scopul acestei legi. Scopul său a fost să ofere o bază care să ajute la dezvoltarea sportului românesc. Acesta este și motivul pentru care Legea continuă să se schimbe.

În 2000, Legea Sportului spunea că doar SA-urile sunt cluburi profesioniste. Apoi cineva și-a dat seama că Diviza A e plină de asociații fără scop patrimonial și, în 2004, a modificat Legea Sportului pentru a include și aceste cluburi.

La fel o să se întâmple și cu instituțiile publice precum Steaua sau Dinamo, pentru că aceste cluburi, chiar dacă sunt de drept public, sunt și ele profesioniste!

Legea nu poate să ignore și să contrazică realitatea. Pentru că, dacă o face, nu mai e lege. E doar ridicol!

FRF și LPF trebuie să lase Steaua în Liga 1, indiferent dacă Legea Sportului se schimbă sau nu

Nu mai încape îndoială că, dacă FRF și LPF continuă să îi refuze Stelei licența de Liga 1, vorbim despre un abuz.

Știm cu toții că, până în 2017, Regulamentul de Licențiere al FRF nu spunea nimic despre forma de organizare a unui club. Acest detaliu era irelevant. Așa cum este irelevant chiar și acum pentru UEFA și FIFA.

fifa uefa forma de organizare cluburi licență
Pentru FIFA și UEFA, forma de organizare a unui club nu este relevantă pentru acordarea licenței.

FRF a introdus detalii despre forma de organizare, pe care le-a legat de Articolul 31 din legea Sportului, de abia în 2017. Coincidență sau nu, fix în acel an Steaua s-a înscris în Liga 4.

De atunci și până acum ni se tot spune că Steaua nu poate juca în Liga 1 dacă nu își schimbă forma de organizare. Dar oare de ce nu au primit și AFC Rapid și celelalte asociații fără scop patrimonial un tratament asemănător în 2002?

Acum este cât se poate de evident că Steaua nu mai trebuie să accepte acest abuz din partea FRF și LPF. Cele două încalcă toate legile UEFA și FIFA și scuipă pe principiile meritului sportiv și al nediscriminării. Așa ceva nu trebuie acceptat!

Dacă FRF refuză să îi acorde Stelei licența de Liga 1 și în acest an, clubul nostru trebuie să meargă la TAS pentru a contesta acest abuz și trebuie să se pregătească pentru a lua măsuri în instanță, în cazul în care FRF refuză să îi dea licența de Liga 1.