țara generalilor

Țara generalilor

În apropierea Zilei Naționale, Președintele Klaus Iohannis a semnat pentru avansarea în grade superioare a 88 de ofițeri din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Pază și Protecție, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Justiției. Vorbim, bineînțeles, despre avansarea la cel puțin gradul de general de brigadă sau echivalentul său din alte instituții. De ce vă spunem asta? O spunem pentru că mulți vorbesc despre România ca fiind țara generalilor.

Ziaristul Marian Păvălașc scria anul trecut într-un articol publicat în Europa Liberă că România avea la acea dată (martie 2022) nu mai puțin de 1300 de generali, chestori sau contraamirali. Articolul ne spunea în același timp că, dacă România ar intra într-un conflict asemăntor celui din Ucraina, doar 150 de ofițeri din cei 1300 ar putea participa la război. Pe ceilalți nu s-ar putea conta, deoarece sunt în retargere sau în rezervă și sunt fie prea bătrâni, fie cu o stare de sănătate proastă, fie prea slab pregătiți ca să conducă armata, fie nu au nicio legătură cu activitatea militară, fiind cântăreți, sportivi sau politicieni.

De curiozitate, am căutat pe Google câți ofițeri cu gradul de cel puțin General de Brigadă a avut SUA în al Doilea Război Mondial. Am căutat pentru SUA deoarece acolo există informații care pot fi găsite mai ușor, însă cu siguranță cei cu timp liber la dispoziție pot afla și câți generali a avut România în același conflict. Ei bine, Google ne-a spus că SUA a avut în jur de 1100 ofițeri cu gradul de cel puțin General de Brigadă în al Doilea Război Mondial.

Da, ați citit bine. România avea în 2022 mai mulți generali decât a avut SUA în al Doilea Război Mondial. Și mai trebuie să spunem și că forțele armate americane aveau peste 12 milioane de militari în 1945. Așadar, cifra de 1100 este justificată. Sau cel puțin pare pentru un privitor obiectiv. În niciun caz nu pretindem că suntem experți în ceea ce privește armata, milităria sau războaiele. Doar că americanii au câștigat Al Doilea Război Mondial în formula asta. Așa că, ceea ce au făcut ei pare corect.

E corect însă și cum procedează România în 2023? S-ar putea să fie. Din nou, nu suntem experți. Nu vă putem spune dacă Președintele Iohannis a avansat pe merit acești ofițeri în grad sau nu. Însă cifra de 88 pare foarte mare. Iar rezultatele? Unde sunt rezultatele?

Realitatea.net a scris despre aceste avansări în grad și a prezentat lista cu cei care au primit vestea bună. Pe listă găsim mai mulți generali-locotenenți (adică ofițeri avansați la acest grad, care are 3 stele) și foarte mulți generali cu 2 stele (gradul de general-maior), generali cu o stea (general de brigadă), chestori de poliție.

Există chiar și două avansări la gradul de general cu 4 stele, care este cam cel mai înalt grad la care poate fi avansat un ofițer în România pe timp de pace. Președintele poate să avanseze un general cu 4 stele la gradul de Mareșal, însă doar pe timp de război și doar pentru merite militare excepționale. Așa că nu are rost să discutăm despre acest grad în acest moment.

Evident, toate aceste avansări în grad vin cu recompense financiare frumușele. De aceea, ar fi fost frumos să ne fie prezentate și rezultatele excepționale pe care acești ofițeri le-au obținut și care i-au ajutat să fie avansați în grad. Ceva ne spune însă că nu vom afla aceste informații niciodată. Și din acest motiv înțelegem de ce vorbesc așa de mulți oameni despre ”țara generalilor”.

Iubim și respectăm Armata, dar nu putem să nu ne punem niște întrebări când vedem Țara Generalilor

Ca suporteri ai Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, nu ascundem respectul pe care îl avem pentru Armată și pentru militarii români. Fără această instituție nu ar exista clubul nostru. Fără militarii români, azi nu ar mai fi existat țara noastră.

Totuși, nu putem să nu ne punem niște întrebări. Au fost făcute corect aceste avansări în grad sau au fost făcute pe pile și prietenii? 88? Par foarte multe.

Ce ne-a interesat pe noi cel mai mult a fost lista cu cei avansați de la gradul de colonel, la cel de general de brigadă. Aceasta este grupa cea mai numeroasă. Dar ce au făcut acești ofițeri ca să merite avansarea la gradul de general? Pentru că aceștia sunt generali noi. Ei sunt adăugați la cei 1300 existenți, crescând această cifră.

Peste 1300 de generali într-o armată care are undeva în jurul a 70 de mii de persoane? Este cam mult. Chiar pare a fi țara generalilor!

Și pentru că iubim și respectăm Armata ne facem griji. Din punctul nostru de vedere, aceste cifre nu fac altceva decât să scadă încrederea în această instituție.

Iar Steaua este atacată acum și pentru că nu mai există așa mare încredere în Armată cum era pe vremuri. Acesta este adevărul. Acesta este motivul pentru care foști pușcăriași precum Gigi Becali își permit să vorbească despre ”generali” care vor să le facă rău, care controlează din umbră justiția, care fac tot ce vor în România și așa mai departe.

Evident că Becali vorbește prostii. Dar e tot mai greu să îl combați într-o țară în care generalii reprezintă aproape 2% din întreg personalul militar.

Scopul acestui articol nu este însă doar să critice. Avem și o sugestie pentru cei care conduc această țară: Fiți transparenți în ceea ce privește aceste avansări în grad!

Spuneți-le oamenilor pentru ce au fost avansați acești ofițeri. Prezentați realizările lor, mai ales acolo unde se poate. Pentru că înțelegem că în ceea ce privește apărarea națională există și informații care nu pot fi prezentate publicului. E imposibil însă că toți acești 88 de ofițeri să fi fost implicați lucruri despre care să nu se prea poată vorbi liber.

Fiți așadar transparenți! Promovați ofițerii care chiar merită să fie promovați și lăudați-vă cu ei! Când vorbim despre oameni excepționali, cu rezultate excepționale, nu aveți de ce să îi ascundeți de cetățeni.

Cetățenii români vor fi mai liniștiți știind că Armata este condusă de oameni capabili!

Colonelul Florin Talpan ar fi meritat și el să fie avansat la gradul de General de Brigadă

Am citit lista celor avansați în grad de Președintele Iohannis și am fost triști. Domnul colonel Florin Talpan nu s-a aflat pe ea. În calitate de ofițer de justiție, domnul colonel a obținut rezultate excepționale în sala de judecată, acolo unde a câștigat pentru statul român procese foarte importante, împotriva unor avocați foarte, foarte bine plătiți.

Colonelul Talpan a câștigat dosarul prin care a obținut anularea mărcii înregistrate fraudulos de FC Fcsb, dosarul prin care a obligat FC Fcsb să nu mai folosească numele ”Steaua”, dar și acțiunea în constatare prin care judecătorii au confirmat că Cupa Campionilor Europeni din 1986 se află doar în vitrina clubului Steaua București și nicăieri altundeva. Cel mai important, Talpan a câștigat și procesul prin care FC Fcsb a cerut anularea mărcii Steaua. Iar dacă va avea parte de susținere și liniște, suntem siguri că Florin Talpan va câștiga și procesul pentru prejudiciu, care va aduce peste 35 de milioane de euro în vistieria statului.

Trebuie spus însă că acestea sunt doar câteva din rezultatele excepționale obținute de acest ofițer, care în cariera sa a participat la două teatre de operațiuni, în Afganistan și Bosnia.

Dacă cineva ar fi meritat să fie avansat la gradul de general de brigadă în acest an, atunci acela cu siguranță ar fi fost Florin Talpan.

Se pare însă că pe cei care conduc țara noastră îi deranjează faptul că Talpan se luptă cu niște foști pușcăriași pentru a apăra interesele României și pentru a nu-i lăsa pe aceștia să fure banii statului. Așa se vede din afară. Și iarăși apar întrebări pe care nu avem cum să nu ni le punem.

E păcat. E păcat că trăim în țara generalilor făcuți pe prietenii, în loc să trăim în țara generalilor care chiar merită să fie generali.

P.S.

Pe lista celor 88 de ofițeri avansați în grad de Președintele Iohannis apare și numele generalului Valeriu Roșu. Este un nume cunoscut suporterilor steliști. Este un personaj pe care suporterii steliști nu îl privesc deloc cu ochi buni. Valeriu Roșu este unul dintre acei oameni din MApN pe care suporterii steliști îi acuză că sabotează Steaua.

Acum nu foarte mult timp a fost avansat la gradul de general de brigadă. Acum a fost avansat din nou, la gradul de general-maior. De ce? Care sunt rezultatele excepționale obținute de acesta? Nu știm. Știm doar că a fost avansat în grad. Asta în timp ce lui Florin Talpan îi este refuzată avansarea în grad în ciuda numeroaselor rezultate excepționale.

Fostul jurnalist Marius Doroftei a scris mai multe despre acest subiect. Vă recomandăm să citiți postarea sa: