Academia Rapid, bagata cu forta in Liga 3

Am anuntat saptamana trecuta faptul ca Academia Rapid si-a pus in miscare intreaga masinarie politica ce se regaseste in spatele ei pentru a-si asigura un loc in Liga 3. Cum echipa lui Pancu nu a reusit sa gaseasca o cale legala de a obtine personalitate juridica si CIS, a recurs la ultima solutie pe care o mai avea la indemana: a cerut schimbarea legilor.

Si a obtinut-o. FRF, desi a dat legile care cer ca un club sa aiba personalitate juridica si CIS inainte de a promova in Liga 3 tocmai pentru a preveni jocurile murdare si degradarea fotbalului romanesc, a hotarat anuleze aceste legi, pentru a-i permite Academiei Rapid, adica unei singure echipe, sa promoveze. In aceasta saptamana, Adrian Stangaciu, seful serviciului juridic al FRF, a facut o propunere catre Comitetul de Urgenta, cerand:

„Completarea REGULAMENTULUI PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA JOCURILOR DE BARAJ PENTRU PROMOVAREA ÎN LIGA 3, CAMPIONATUL EDIŢIEI 2018 / 2019, cu un nou articol numerotat 3 *1* care va avea următorul conținut: 3 *1*) Dreptul de participare la jocul de baraj îl deține structura sportivă clasată la finalul Campionatului Ligii a IV-a pe locul I în fiecare județ sau Municipiul București.
În situația în care structura sportivă respectivă nu îndeplinește condițiile de participare la jocurile de baraj (nu deține personalitate juridică și/sau Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS), jocurile de baraj nu se vor disputa, urmând ca echipa adversă, dacă îndeplinește condițiile de participare, să fie declarată câștigătoare.

(6) La nivelul judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, se poate constitui, pentru o ramură de sport, o singură asociaţie judeţeană. *3* Art. 26 – (1) Cluburile sportive sunt structuri sportive cu personalitate juridică, constituite în condiţiile legii. (2) Cluburile sportive pot fi:

a) persoane juridice de drept privat, structuri fără scop lucrativ sau societăţi comerciale sportive pe acţiuni;

b) persoane juridice de drept public.

Art. 35 – (1) Federaţiile sportive naţionale sunt structuri sportive de interes naţional, constituite prin asocierea cluburilor sportive şi asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport.

*4* La FRF se pot afilia numai structurile sportive cu personalitate juridică, legal constituite și recunoscute oficial.

*5* Dreptul unui club de a participa în campionatele naționale depinde de meritul sportiv al acestuia….

*6* Principiu recunoscut de FIFA încă din 2007 prin intermediul Circularei 1132 din 27.12.2007 și de Parlamentul European prin Rezoluţia Parlamentului European din 2 februarie 2017 referitoare la o abordare integrată a politicii în domeniul sportului: bună guvernanță, accesibilitate și integritate (2016/2143(INI)) – punctul 39

În situația în care o asociație sportivă este desemnată câștigătoare a Ligii a IV-a într-un anumit județ/Municipiul București, AJF/AMFB va putea aproba modificarea formei și/sau structurii juridice a asociației sportive respective în scopul participării la barajul de promovare în Liga a 3-a, cu îndeplinirea procedurii prevăzute mai jos:

a) Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal/AMFB omologhează rezultatele Ligii a IV-a conform rezultatelor sportive obținute de către echipele participante în Liga a IV-a, ediția 2017/2018.

b) Asociația sportivă câștigătoare a campionatului Ligii a IV-a va formula către AJF/AMFB, în perioada 01 – 10 iunie 2018, o cerere pentru aprobarea modificării formei și/sau structurii juridice.

c) La cererea prevăzută la litera b) de mai sus se vor anexa toate documentele cu privire la structura sportivă cu personalitate juridică (club sportiv) care va activa în competiții în locul asociației sportive. În situația în care există un refuz exprimat de către jucători, antrenori, asociați, împuterniciți etc cu privire la continuarea activității la structura sportivă cu personalitate juridică, se vor anexa și înscrisurile din care rezultă refuzul expres al acestora.

În situația în care AJF/AMFB consideră necesare documente suplimentare poate acorda un termen pentru depunerea acestora, fără ca termenul acordat să poată depăși data limită până la care se poate depune cererea, respectiv 10 iunie 2018.

d) Ulterior omologării rezultatelor, Comitetul Executiv al AJF/AMFB va analiza solicitarea echipei câștigătoare a Ligii a IV-a, menționată la litera b), urmând a o aproba dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
1. Structura sportivă cu personalitate juridică a fost înființată în cursul sezonului competițional 2017/2018. Nu vor fi admise în nicio situație solicitări cu privire la o structură sportivă cu personalitate juridică înființată anterior datei de începere a competiției Liga a IV-a, ediția 2017/2018.
2. Sediul structurii sportive cu personalitate juridică este în aceeași localitate în care își desfășoară activitatea asociația sportivă care a formulat solicitarea.
3. Jucătorii legitimați la asociația sportivă solicitantă vor fi legitimați la structura sportivă cu personalitate juridică, cu excepția celor care își exprimă în scris refuzul de a fi legitimați la structura sportivă cu personalitate juridică.
3.1 După aprobarea cererii, AJF/AMFB va înscrie în fișele sportivilor și în carnetele de legitimare denumirea structurii sportive cu personalitate juridică, cu excepția sportivilor care au refuzat în mod expres continuarea activității la clubul sportiv.
4. Staff-ul tehnic al clubului sportiv este același cu staff-ul tehnic al asociației sportive, cu excepția persoanelor care refuză în scris continuarea activității la structura sportivă cu personalitate juridică.

5. Stadionul pe care asociația sportivă și-a desfășurat jocurile de pe teren propriu în cadrul Ligii a IV-a este același cu stadionul pe care își va desfășura activitatea clubul sportiv.
6. Culorile structurii sportive cu personalitate juridică și echipamentul jucătorilor sunt identice cu cele utilizate de asociația sportivă.
7. Majoritatea membrilor fondatori ai structurii sportive cu personalitate juridică sunt aceiași cu membrii care au fondat asociația sportivă, cu excepția celor care refuză în scris să continue activitatea la structura sportivă cu personalitate juridică.
8. Persoanele împuternicite să reprezinte asociația sportivă se regăsesc în cadrul organelor de conducere ale structurii sportive cu personalitate juridică, cu excepția celor care refuză în scris să continue activitatea la structura sportivă cu personalitate juridică.

e) În situația aprobării solicitării menționate la litera b) de mai sus, Asociația Județeană de Fotbal/AMFB va comunica FRF, în termenul prevăzut la art. 3 din REGULAMENTUL PRIVIND ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA JOCURILOR DE BARAJ PENTRU PROMOVAREA ÎN LIGA 3, CAMPIONATUL EDIŢIEI 2018 / 2019, denumirea asociației sportive câștigătoare a Ligii a IV-a cu mențiunea că s-a aprobat modificarea formei și/sau structurii juridice a acesteia, specificându- se în mod expres denumirea structurii sportive cu personalitate juridică. AJF/AMFB va anexa comunicării de mai sus Decizia Comitetului Executiv prin care s-a aprobat modificarea formei și/sau structurii juridice și Certificatul de Identitate Sportivă emis de Ministerul Tineretului și Sportului pentru clubul sportiv respectiv.”


Propunerea lui Stangaciu a fost aprobata.

frf

Pe scurt, la naiba cu legile, promoveaza cine vrea FRF, nu echipele care functioneaza corect, care au proiecte serioase si care chiar pot face un bine fotbalului romanesc. Academia Rapid este o teapa. A aparut de nicaieri, a promis multe, nu a facut nimic, a incalcat legi, iar acum promoveaza doar pentru ca are sustinere politica puternica. Partea interesanta e ca, daca va promova, nu va promova ea. Cel putin nu din punct de vedere legal. Si asta pentru ca echipa care va juca in Liga 3 va fi o alta echipa, total diferita de Academie, avand o singura legatura cu ea: jucatorii. Practic, avem de-a face cu un nou caz Fotbal Club Fcsb.

Prin aceste modificari de regulament, FRF nu doar ca ajuta Academia sa ocoleasca legile acestei tari, legi care nu-i permit sa aiba personalitate juridica, pe motiv ca incearca sa fure identitatea altei entitati, dar isi incalca propriul ROAF. Acesta spune ca:

Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare.”

FRF este o firma privata. Nimic nu o opreste sa-si incalce propriile regulamente. Insa asta nu inseamna ca cluburile membre ar trebui sa asiste impasibile la aceste abuzuri. Academia Rapid nu e cu nimic superioare vreunei alte echipe si nu beneficiaza de mai multe drepturi. Aceste abuzuri trebuie contestate si chiar atacate in instanta.

In incheierea acestui articol va lasam o poza a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, parintele spiritual al celor de la Rapid Bucuresti. Sigur, Academia nu e Rapid, nici legal si nici altcumva, dar are aceleasi apucaturi si aceeasi sustinere politica. Iar personajul de mai jos ar fi mandru de ceea ce au realizat Pancu, Niculae, Tudorache si ceilalti „academicieni”.

gheorghe gheorghiu-dej