groparii Stelei zisu boroi păunescu

Groparii Stelei în primul rând

Steaua București a sărbătorit împlinirea a 33 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni printr-un eveniment organizat la Cercul Militar Național. A fost un eveniment frumos, dar, din păcate, a fost umbrit de prezența unor oameni precum Cătălin Zisu, Viorel Păunescu sau George Boroi. Da, groparii Stelei au fost prezenți și, chiar mai mult, au stat în primul rând.

Poate că steliștii mai tineri nu știu cine sunt aceste personaje. Pe scurt, sunt oamenii de la care au pornit toate necazurile noastre. Dacă nu ar fi existat ei, probabil că astăzi Steaua încă mai juca în Liga 1.

Cine sunt groparii Stelei

Viorel Păunescu

Să începem cu Viorel Păunescu, omul de la care chiar a pornit totul. Acest individ a gravitat în jurul Stelei foarte mulți ani, așteptând, ca un vultur, momentul perfect pentru a se năpusti asupra prăzii. Și a făcut-o în 1998, atunci când, deși nu era nevoie de el și de non-profitul lui, s-a băgat cu forța în viața Stelei.

Viorel Păunescu a reușit atunci un lucru remarcabil. A luat o echipă care domina fără probleme campionatul intern, câștigând ultimele 6 titluri și fiind o prezență obișnuită în Champions League, și a transformat-o într-o echipă mediocră. Încă nu e clar dacă a făcut-o intenționat sau pentru că nu se pricepea, însă cert este că absolut toate deciziile lui Păunescu au fost proaste.

A îndepărtat de la echipă oameni capabili precum Ion Alecsandrescu, nu și-a respectat înțelegerea cu Steaua, lucru care a dus la pierderea nocturnei, a pierdut o grămadă de bani și s-a împrumutat de la Becali, reușind în cele din urmă să piardă și lotul de jucători, tot în favoarea acestuia.

Un exemplu concret e ceea ce s-a întâmplat la începutul anilor 2000, când AVAB a scos la licitație o creanță a Stelei, pentru a recupera o datorie pe care AFC Steaua trebuia să o plătească, conform înțelegerii cu clubul Steaua. Era vorba despre banii investiți pentru modernizarea tribunei 1. Pentru că AFC și Păunescu nu au respectat înțelegerea, Becali a răscumpărat acea creanță. A plătit doar 200 de mii de dolari și a intrat în viața Stelei.

Partea interesantă e că, în procesul verbal al ședinței Adunării Generale din 2002, în actele contabile ale clubului, răscumpărarea avea valoarea de 1,354 milioane de dolari. Iar această sumă urma să fie convertită în acțiuni la viitoarea societate comercială pe care Păunescu intenționa să o facă. E important să menționăm că asta nu s-a întâmplat niciodată. 

Practic, deciziile proaste luate de Păunescu au dus la momentul 2003, în care Gigi Becali a furat locul Stelei în campionat, înlocuind echipa noastră cu echipa sa, Fotbal Club Fcsb. După acel moment, Păunescu a dispărut din peisaj. Paguba era însă făcută.


Generalul Cătălin Zisu

Cătălin Zisu e un alt personaj controversat. Acesta este cel mai tânăr general din istoria Armatei Române, ajungând în această poziție la vârsta de doar 37 de ani, pe timp de pace. Astăzi e general-locotenent, stăpân peste Comandamentul Logistic Întrunit și așteaptă cea de-a patra stea, care i-ar aduce și cel mai înalt grad din Armată. Însă, în 2003, Cătălin Zisu era doar un colonel.

La acea dată, Zisu era reprezentantul Stelei în Consiliul Director al AFC-ului, fiind pus acolo de Babiuc. Rolul său ar fi trebuit să fie, evident, protejarea intereselor clubului pe care îl reprezenta. Nu a făcut asta. În fața camerelor de filmat, Zisu se certa cu Becali în 2003. În spatele lor, însă, nu a ridicat nici măcar un singur deget pentru a opri planul lui Becali. Ba chiar putem spune că l-a ajutat, prin înlocuirea colonelului Roșu, comandantul clubului Steaua la acea dată, cu George Boroi.

Cătălin Zisu a dispărut din viața Stelei pentru o bună perioadă de timp. A revenit după ce clubul nostru a câștigat procesul pentru marcă. La 15 ianuarie 2015, adică la puțin peste o lună de la decizia dată în dosarul pentru marcă, Cătălin Zisu s-a prezentat la o întâlnire dintre conducerea clubului Steaua și reprezentanții FC Fcsb. Scopul acesteia era stabilirea unei înțelegeri prin care FC Fcsb să folosească în continuare marca Steaua. Din fericire, nimic nu s-a concretizat atunci. Într-un articol publicat atunci, ProSport spunea că generalul Zisu a venit la întâlnire într-o mașină cu geamuri fumurii, pentru a evita presa.


George Boroi

Pus șef la Steaua după îndepărtarea colonelului Roșu, Boroi a domnit peste cea mai neagră perioadă din istoria clubului nostru. În cei 13 ani cât a condus el, clubul nostru a înregistrat o cădere puternică în toate domeniile. Unele secții s-au desființat, altele au ajuns de nerecunoscut. În ceea ce privește fotbalul, timp de 11 ani, George Boroi nu ne-a spus nimic despre faptul că FC Fcsb nu este Steaua București.

A tăcut. Și nu doar că a tăcut, dar a ajutat activ echipa lui Becali. În vara lui 2015, deși Florin Talpan a încercat să reactiveze secția de fotbal, George Boroi s-a opus. Cu doar câteva zile înainte de începerea sezonului în Liga 5, acesta a retras secția Stelei din campionat.

Boroi a plecat de la Steaua în decembrie 2016. Atunci, am scris un articol pe care l-am numit ”Retragerea lui Boroi, veste rea tot pentru oi”. În articol, spuneam că, odată cu plecarea acestuia, e posibil ca secția de fotbal a Stelei să fie reactivată. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva zile distanță.


Cine a pus groparii Stelei în primul rând?

Fie că e vorba de incompetență sau rea voință, e clar că aceste trei personaje nu au ce căuta în jurul Stelei. Au făcut prea mult rău ca să mai fie bine primiți aici. Totuși, nu numai că au fost invitați la acest eveniment foarte important, dar au fost puși chiar în primul rând.

Priviți poza acestui articol. Cum vă simțiți știind că groparii Stelei au fost plasați înaintea eroilor de la Sevilla? Balint, Stoica, Lăcătuș și restul stau în spatele lui Zisu, al lui Păunescu și Boroi. Ce mesaj ne este transmis aici?

Dacă trebuie cumva să înțelegem că vremurile AFC-ului se vor întoarce, le transmitem celor care au acest gânduri că asta nu se va întâmpla. Ne-ați înșelat o dată. Nu o să se întâmple de două ori.

Zisu, Păunescu și Boroi nu au ce căuta la Steaua. Așa cum nu au ce căuta nici cei care îi vor în viața clubului. De altfel, cei care i-au invitat pe groparii Stelei la acest eveniment ar trebui demiși. Sau, dacă au onoare, să își dea chiar ei demisiile.

Groparii Stelei nu au ce căuta la Steaua!

 

Photo credit: Steaua București