autoevaluare câini la casa oricărui stăpân funcționari publici

Steaua pierde bani pentru că e administrată prost, nu pentru că e

În această săptămînă, în presă au apărut două informații interesante legate de felul cum Steaua București pierde bani. Problema e una simplă, dar în același timp foarte grea. Steaua pierde bani pentru că e condusă prost. În același timp, e condusă prost pentru că cei din conducerea MApN doresc acest lucru.

Este vorba de aceeași durere de cap care nu ne dă pace de mai bine de 20 de ani. Steaua București este condusă de oameni care caută mereu să-și umple buzunarele. Dacă acest lucru înseamnă și distrugerea clubului, lor nu le pasă. Ba chiar parcă îi motivează să facă și mai mult rău.

ProSport a publicat ieri o informație cum că Steaua ar fi plătit 72.000 lei pentru a transmite meciurile din Liga 4, din sezonul 2019-2020. Vorbim despre niște meciuri care au fost transmise pe Youtube, pe canalul Steaua TV. Acestea nu au adus niciun câștig financiar concret clubului, dar suma pe care au scos-o din vistierie este una imensă.

Vorbim despre aproape 15.000 de euro, bani pe care Steaua i-a plătit către AMFB, adică o asociație care nu are voie să vândă drepturi TV în primul rând. Statutul și regulamentele sale nu îi permit acest lucru. De altfel, AMFB nu are niciun contract semnat cu cluburile participante, pentru a le remunera pe acestea pentru munca depusă – banii câștigați vin ca urmare a meciurilor la care participă aceste echipe; AMFB nu face aproape nimic.

Petrea și Mocanu au îmbogățit AMFB-ul

Urmașul lui Boroi, Petrea, s-a implicat destul de mult la AMFB, mergând până acolo încât să fie numit vice-președinte al acestei asociații. În anul în care Academia Partid a furat fără nicio reținere, bătându-și joc de regulamentele și furându-i Stelei promovarea, Petrea nu doar că nu a luat măsuri împotriva lor, din postura de vice al AMFB, dar a băgat și sume importante de bani în buzunarele lui Lumînare & Co. Banii au venit atunci din taxele de participare la play-off și televizări.

În cele din urmă, Petrea a plecat de la Steaua. Locul i-a fost luat de către un om fără nicio legătură cu clubul, Bixi Mocanu. Acesta a fost numit interimar și ținut în această funcție timp de un an. A fost destul pentru ca Mocanu să mai trimită niște bani în buzunarele AMFB.

Dacă suma menționată de ProSport este adevărată, va fi interesant să aflăm cum a ajuns Bixi Mocanu la concluzia că AMFB merită să primească această sumă pentru Liga 4. Mai interesant va fi să vedem cine a semnat acest contract. Spunem acest lucru deoarece anul trecut a avut loc un incident în care Cîrlan a semnat pentru Mocanu. Însă, chiar dacă vom avea o astfel de situație, Bixi Mocanu tot nu va scăpa de răspundere.

Suma este una mult prea mare. Și, cel mai important, a fost plătită către o asociație care nu avea voie să vândă drepturi TV. 

Administrare proastă a clubului? Fără dar și poate!

Mădălin Hîncu calcă pe urmele predecesorilor

Pandemia de coronavirus a făcut ca mandatul de interimar al lui Mădălin Hîncu la Steaua să treacă aproape neobservat. Se pare însă că domnul Hîncu nu a stat chiar degeaba în această perioadă.

Conform ziarului Puterea, acesta face presiune în aceste momente pentru ca Steaua să cumpere o sanie bob în valoare de 120.000 euro. Bobul ar urma să ajungă la secția de sporturi montane, de la Predeal, pe care Hîncu a condus-o înainte să vină la Steaua.

Este necesar acest bob? E justificată suma? Ce va câștiga Steaua de pe urma acestei afaceri?

Acestea sunt câteva întrebări la care domnul Hîncu ar trebui să răspundă. Măcar ca să știm și noi că banii Stelei nu sunt aruncați aiurea, în funcție de mofturi.

Până acum, din păcate, așa pare să se fi lucrat. De la venirea lui Cristian Gațu la conducerea Stelei, la finalul anilor 90, clubul nostru a avut parte doar conducători slabi, care au părut să facă totul greșit. Acum știm însă că nu a fost vorba doar de greșeli în această perioadă. Multe decizii au fost luate intenționat pentru a-i face rău Stelei.

Comandanții durerii

În 98, Cristian Gațu a ținut neapărat să aducă non-profitul lui Păunescu în viața Stelei, deși nu era nevoie. Acum, același Gațu își face poze cu Mădălin Hîncu. Sperăm că acest lucru nu înseamnă că fostul nostru mare handbalist se va întoarce în club. Nimeni nu neagă contribuția pe care a avut-o la performanțele handbalului stelist, însă e greu să uităm ce a făcut în calitate de conducător. Din acest motiv, ar fi mai bine ca Cristian Gațu să nu ocupe vreo poziție de conducere în cadul clubului Steaua.

Pe Gațu l-a urmat generalul Cernat, care i-a continuat munca, ajutând non-profitul lui Păunescu să crească și să obțină anumite avantaje de la MApN și Steaua (vezi faimosul protocol prin care stadionul a fost cedat gratuit pentru 20 de ani). Din 2000, la conducere a venit alt mare handbalist, colonelul (pe atunci) Roșu. Acesta a fost depășit grav de situație, părând să nu înțeleagă ce se petrece în jurul său. Chiar mai mult, peste ani, generalul în rezervă Roșu a publicat o carte în care a făcut un auto-denunț, recunoscând practic că a primit bani de la Becali.

După Roșu, au venit Boroi, omul care practic a distrus clubul Steaua, pupilul său, Petrea, Bixi Mocanu și Mădălin Hîncu. Ultimii doi au fost doar interimari. De altfel, de aproape 2 ani de zile, Steaua este condusă de interimari.

Conducerea MApN refuză să numească un comandant pentru clubul nostru. Refuză să facă acest lucru deoarece singurul candidat care merită această poziție este Florin Talpan, singurul care ar putea să readucă clubul nostru pe linia de plutire. Adică să facă fix ceea ce cei din conducerea MApN nu își doresc.

Să nu ignorăm normalitatea

În România anului 2020, din păcate, mulți consideră furtul drept ceva normal. Nu este. Furtul nu trebuie normalizat și nu trebuie glorificat.

AMFB nu are niciun drept să vândă aceste drepturi TV. Dacă cineva ar fi îndreptățit să le vândă și să câștige bani de pe urma lor, acelea ar fi chiar cluburile, adică actorii principali. Jucătorii lor sunt cei care muncesc și datorită cărora există interes pentru Liga 4.

Nimeni nu se uită la această competiție pentru a-i vedea pe Lumînare și Baboia. Se uită în schimb pentru a vedea Steaua.

Steaua ar trebui să fie plătită pentru meciurile sale. Însă, supriză! Steaua plătește pentru a-și putea da meciurile pe propriul canal de Youtube. Steaua plătește pentru a utiliza propriile sale drepturi de imagine.

Nu e normal.

Așteptăm așadar ca la conducerea clubului nostru să vină un comandant care să readucă normalitatea în viața Stelei.

Clubul nostru a câștigat mulți bani și a demonstrat că poate să câștige mulți bani. Ar cam fi vremea să redevină un club profitabil, nu să piardă bani ca urmare a deciziilor proaste luate de comandații săi.