autoevaluare câini la casa oricărui stăpân funcționari publici

Steaua nu vă datorează nimic, micuților

Eșecul de ieri, din Cupa României, a arătat din nou marea problemă a clubului Steaua: o idee greșită cu care cei de sus i-au infectat pe cei de jos. Care este această idee? Este ideea că e destul să fii la Steaua ca să faci ceva pentru Steaua.

Da, Chindia joacă în Liga 1. Dar asta nu înseamnă că Chindia e o echipă de Liga 1. Nu este. Unii ar spune că nu e nici de Liga 2. Înfrângerea de ieri e așadar o problemă, chiar dacă mulți nu vor să o vadă așa. Steaua ar fi trebuit să bată Chindia. Nu neapărat pentru că acesta ar fi fost meciul de baraj, ci pentru că așa e normal să facă Steaua. Steaua trebuie să bată mereu.

Dar Steaua nu a bătut. Steaua a fost bătută, după un nou meci slab în Cupa României. Adică aceeași competiție în care Steaua s-a făcut mai mereu de rușine în ultimii ani. Anul acesta, s-a făcut de rușine în meciul cu Chindia, dar și în meciul cu Flacăra Moreni. S-a făcut de rușine cu două echipe slabe pe care ar fi trebuit să le bată ușor.

E și vina suporterilor

Nu mergem mai departe până nu recunoaștem și vina noastră, a suporterilor. Am exagerat! Am greșit că am exagerat. Ne-am bucurat când echipa bătea cu 8-0 și 10-0 în meciuri din ligi inferioare, am făcut statistici în care am așezat golgheteri cu 40-50 de goluri pe sezon, ne-am mințit că avem jucători de națională și așa mai departe.

E și vina suporterilor. Din prea multă pasiune, tinzi să pierzi contactul cu realitatea. Tinzi să uiți că Steaua joacă în Liga 2, că anii trecuți a jucat în Liga 3 sau Liga 4. Dar aceasta este realitatea noastră, o realitate de care ar fi trebuit să țină în primul rând cont fix jucătorii, antrenorii și managerii.

Însă ei au uitat de acest lucru, probabil și din cauza laudelor venite din partea noastră. Este partea noastră de vină.

Steaua v-a dat să mâncați

Am vorbit deja despre cei care cred că, prin simpla lor prezență, fac ceva pentru Steaua. Includem aici jucători care cred că e destul să îmbrace tricoul, antrenori care cred că e destul să se prezinte la muncă și manageri care se ascund după fișa postului. Ce nu pricep acești oameni e că ei nu sunt angajați la o companie cu program de la 09:00 la 17:00.

Nu e destul să te prezinți la muncă, să dai minimul posibil și să mergi acasă. Ce nu pricep acești oameni e că cei mai mulți dintre noi ar sacrifica o grămadă ca să se poată mândri că muncesc la Steaua. Și, dacă am ajunge acolo, am da mereu 150%.

Înțelegem că lor le lipsește pasiunea. Nici nu putem să le cerem să o aibă. Ei nu sunt suporteri, ca noi. Dar putem să le cerem să fie recunoscători pentru șansa pe care au primită.

Acești oameni sunt angajați la Steaua București. Steaua București le pune pâine pe masă și le îngrașă CV-urile. Cu ce răsplătesc ei Steaua București? Cu meciuri precum cele cu Flacăra Moreni și Chindia? Cu nepăsarea arătată când FRF ne-a refuzat accesul în Liga 1?

Nu de asta au fost aduși la Steaua.

Din toată povestea asta, doar trei părți au ieșit pe minus. Restul sunt toți pe plus

Cine a ieșit prost din toată povestea asta? Clubul Steaua, noi, suporterii, și Florin Talpan. Doar atât. Steaua a ieșit prost pentru că e făcută de rușine cu meciuri precum acestea din cupă și pentru că i se pun bețe-n roate chiar din interior. Suporterii au de suferit pentru că văd cum echipa lor e bătaia de joc a unor nimeni. Iar Florin Talpan a avut cel mai mult de suferit, deoarece nu doar că munca sa nu e apreciată mai de nimeni, dar mai e și amendat de cei care nu fac nimic pentru Steaua.

Prin munca lui, Talpan le-a dat locuri de muncă tuturor acestor jucători, antrenori și manageri. Fără el, toți acești oameni ar fi avut astăzi locuri de muncă mult mai prost plătite, dacă ar fi avut măcar. Dar pe Talpan nu-l vedem pe nicăieri, deși se luptă ca nebunul pentru echipa asta de fotbal. Antrenorii și jucătorii nici măcar nu vorbesc despre el. Prin poze cu echipa nu îl vedem. De parcă el nu există. Dar adevărul este că, dacă Talpan n-ar fi existat, ei nu ar mai fi fost azi la Steaua.

Ei sunt cu toții pe plus. Au salarii bune spre foarte bune, la care 95% din români doar visează, au cele mai bune condiții posibile, au tot ce le trebuie. Și care e răspunsul lor? Meci rușinos cu Flacăra Moreni, înfrângere rușinoasă cu Chindia.

Și noi trebuie să credem că doar atât se poate?! Dacă atât se poate, plecați! Dacă nu puteți ajuta Steaua, plecați!

Infecția pornește de sus

Știm de unde vine tot răul. Vine de sus, de la conducere. Atitudinea lor de rahat a infectat și managerii, antrenorii și jucătorii. Adică pe cei care nu aveau deja o asemenea atitudine.

Despre comandantul interimar Bichir nu am vorbit în ultimele luni. Nu am făcut-o pentru că, din informațiile noastre, el chiar a vrut să meargă la TAS. Am aflat că ar fi fost în conflict cu cei de la MApN și că ar fi vrut să le facă o surpriză neplăcută, lăsând Steaua să meargă la TAS. Dacă a fost așa, ceva s-a întâmplat între timp, pentru că Steaua nu a mai mers la Lausanne.

Când șeful tău îți arată că nu e interesat ca echipa sa să promoveze și să facă performanță, e ușor să ajungi și tu la aceeași concluzie. E ușor să nu vrei nici tu.

Doar că Steaua nu e nici a lui Bichir, nici a lui Dîncu, nici a MApN-ului. Steaua București este peste Bichir, peste Dîncu și cu mult peste MApN. Iar jucătorii, antrenorii și managerii trebuie să înțeleagă asta.

Dacă ești la Steaua, faci performanță. Dacă nu faci performanță, pleci!

Mai departe, să ne spună cei care-au pierdut ieri cu Chindia de ce ar mai trebui noi, suporterii, să fim alături de ei în acest sezon. Ca să îi aplaudăm când își ridică salariile frumoase, pe care le primesc fără să dea nimic înapoi Stelei?

Închei cu un citat dintr-un prieten: ”Se putea mai rău. Se putea să pierdem în turul anterior.” Chiar se putea, asta e problema!

Și poate c-ar fi fost mai bine să ne elimine Flacăra Moreni. Doar ca să își dea seama acești actori cât sunt de slabi.

Nu, nu sunteți mari fotbaliști, antrenori sau manageri, doar pentru că jucați la Steaua. La Steaua au jucat, antrenat și condus nume foarte mari: Stoica, Hagi, Lăcătuș, Ienei, Iordănescu, Alecsandrescu. Pe lista celor care au făcut ceva pentru acest club, voi sunteți chiar pe ultimul loc. Sunteți mici și foarte mici iar Steaua nu vă datorează nimic.