ministerul apărării naționale

Caz de discriminare la Ministerul Apărării Naționale. Conducerea MApN a schimbat regulamentele pentru a dezavantaja un angajat

E greu de înțeles și chiar șocant să afli că, în 2020, încă mai există cazuri de discriminare în instituțiile publice. Acestea însă există și demonstrează în continuare că statul român este condus de interese. În ciuda numeroaselor probleme serioase pe care Ministerul Apărării Naționale ar trebui să le rezolve, se pare că subiectul care ocupă întreaga atenție a conducerii MApN este de fapt clubul Steaua București. Mai exact, e vorba de concursul pentru ocuparea poziției de comandant (președinte) al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

De aproape 2 ani, clubul Steaua nu are un comandant permanent. În schimb, acesta a fost condus de interimari. Bixi Mocanu a fost primul interimar, numit după ce colonelul Petrea a fost îndepărtat în tăcere, deoarece acesta a fost implicat în mult prea multe scandaluri (Petrea are un proces deschis pe numele său la Parchetul Militar, pentru falsificarea unui document oficial.) Mocanu a primit două mandate de interimar, un lucru greu de înțeles, având în vedere că nu a făcut absolut nimic pentru club. După plecarea sa, MApN a numit un nou interimar, pe Cristian Cîrlan.

Cîrlan a decedat la începutul acestui an, însă, în scurtul său timp petrecut la conducerea clubului, acesta a luat câteva decizii care în mod evident i-au făcut rău Stelei. Printre acestea amintim retragerea din prima ligă a echipei de volei masculin și înscrierea sa în liga secundă (aceasta a promovat din nou în acest sezon) dar și trimiterea lui Florentin Dumitru la AMFB, pentru a vota pentru înscrierea echipei FC R2 în Liga 4.  Dacă nu ar fi avut loc tragicul eveniment, Cîrlan ar fi fost astăzi comandantul Stelei. Spunem acest lucru deoarece, la sfârșitul lui 2019, Cristian Cîrlan și-a depus dosarul pentru a participa la procesul de selecție pentru funcția de comandant (președinte) al clubului Steaua.

La concurs a participat și colonelul de justiție Florin Talpan, însă Talpan nu este foarte iubit în MApN. Din acest motiv, în momentul în care Cîrlan a decedat, conducerea MApN a decis suspendarea fără nicio explicație a concursului pentru ocuparea funcției de comandant și numirea unui nou comandant interimar. Este vorba de colonelul Mădălin Hîncu. Totul doar pentru a-i bloca lui Florin Talpan accesul la funcția de comandant. 

A fost un prim exemplu de discriminare și de răutate a conducerii MApN față de Florin Talpan, care, în ultimii ani, a avut rezultate excepționale pentru clubul Steaua, câștigând numeroase procese extrem de importante.

Steaua Liberă

6 luni dezastruoase pentru Mădălin Hîncu

Numirea lui Hîncu pentru poziția de comandant interimar nu a fost o surpriză pentru suporterii steliști, care au intuit că Ministerul Apărării Naționale l o să trimită la conducerea clubului un om de profilul lui Boroi, Petrea, Cîrlan sau Bixi Mocanu, adică un individ care:

  1. să nu-i facă probleme lui Gigi Becali și
  2. care să nu-și ia poziția prea în serios.

Mădălin Hîncu este exact acest tip de om. În cele 6 luni de mandant, acesta le-a permis fără rușine celor de la FC Fcsb să se folosească de identitatea Stelei pentru a-și face imagine, pentru a câștiga bani și pentru a-i induce în eroare pe suporteri. Un exemplu bun în acest sens este incidentul care a avut loc pe data de 7 Iunie, de ziua Stelei. Atunci Fotbal Club Fcsb și-a însușit identitatea clubului condus de Mădălin Hîncu.

Cu toate că noul comandant interimar a emis un comunicat de presă doar cu câteva zile înainte, comunicat în care a spus că ”Steaua București asigură atât opinia publică cât şi pe suporterii steliști că face toate demersurile necesare legale pentru protejarea mărcilor „Steaua” şi „Steaua București”. Așadar, Steaua București nu va permite asocierea incorectă şi nelegală a niciunei entități sau persoane fizice cu mărcile sale în scopul de a-şi crea o imagine pe baza istoriei şi performanțelor celui mai important club sportiv din România,”  Fotbal Club Fcsb a scăpat nepedepsită. De altfel, până astăzi, Mădălin Hîncu nu a luat nicio măsură pentru a-l face pe Becali să plătească pentru utilizarea abuzivă și nelegală a unui bun al statului.

Acela a fost doar începutul. Hîncu a reușit să supere mai multe glorii steliste, printre care se numără și legendarul Vasile Stângă. Fostul mare handbalist a dat următoarea declarație: ”De când am venit eu la clubul Steaua în 1977, n-am întâlnit un comandat mai slab pregătit profesionat decât acest Hîncu.” Până acum, Mădălin Hîncu a rămas cu o singură realizare la Steaua: a dat ordin să fie uciși puii de porumbei aflați în cuiburile pe care săracile păsări și le-au făcut în podul sediului clubului Steaua.

Toate cele de mai sus reprezintă probleme mari pentru club, însă în niciun caz nu se compară cu cea mai mare problemă pe care clubul nostru o are în acest moment.

Regulamentul de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” spune foarte clar la Capitolul III – Conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua:

Art. 12. –

(1) Comandantul (președintele) Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” are, în principal, următoarele atribuții:

e) semnează contracte pe linie sportivă și alte acte juridice de angajare a Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA”;

Cu toate acestea, se pare că Mădălin Hîncu refuză să semneze documente de orice fel la club. De semnarea documentelor se ocupă mai degrabă locțiitorul său, colonelul Popa, pe care Hîncu l-a adus din afara clubului. De altfel, Mădălin Hîncu a angajat în ultimel 6 luni mai mulți oameni din afara clubului, fără nici o explicație și fără să fie nevoie. Și nu vorbim aici despre sportivi sau antrenori, ci despre personal militar, care muncește în departamente precum departamentul Secretariat. De ce o fi nevoie de atâția „secretari” la Steaua? Asta nu știm. Poate pentru a face față invaziei de porumbei. Altă explicație nu găsim.

Conform regulamentului de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, ministrul apărării numește comandanții la Steaua

Din sursele noastre, în ciuda rezultatelor dezastruoase, Mădălin Hîncu va primi un nou mandat de comandant interimar al clubului. Hîncu este foarte bun prieten cu Marius Bălu, Secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului MApN (da, chiar aceasta este denumirea funcției sale), care a preluat conducerea din umbră a clubului Steaua de la fostul secretar general al MApN, Codrin Munteanu.

Se pare că Bălu îi va prelungi lui Hîncu mandatul de interimar, până la găsirea unei soluții pentru numirea sa sau a unei alte persoane pentru poziția de comandant permanent. În acest moment, se pare că oamenii agreați de conducerea MApN nu au rezultatele și studiile necesare pentru a ocupa această poziție. Acesta este motivul pentru care nu va avea loc un nou concurs.

Sursele noastre din MApN ne-au dezvăluit că Florin Talpan și-a depus dosarul pentru a participa la concurs și în această vară. Surpriză însă! Dosarul i-a fost respins. Motivul ar fi faptul că Florin Talpan nu este ofițer de educație fizică. Acesta este ofițer de justiție, însă acest aspect nu a contat anul trecut, când Ministerul Apărării Naționale a organizat concursul la care au participat Talpan și Cîrlan. 

Între timp, în cele 6 luni ale lui Hîncu, se pare că cineva a reușit să modifice regulile jocului. Totul doar pentru a-l bloca pe Talpan. Pentru a-l bloca din nou pe Talpan.

Steaua Liberă

Ministerul Apărării Naționale dă dovadă de un comportament cât se poate de discriminatoriu în ceea ce-l privește pe Florin Talpan

Nu e prima dată când Ministerul Apărării Naționale încearcă să îi pună piedică lui Florin Talpan și să împiedice avansarea sa în carieră. În 2017, după plecarea lui Boroi, Florin Talpan și-a depus dosarul pentru a ocupa poziția de comandant al clubului, poziție lăsată vacantă de acesta. Atunci, însă, dosarul său a fost respins pe motiv că nu avea gradul necesar pentru a participa la concurs. Florin Talpan avea doar gradul de locotenent-colonel.

Cristian Petrea, în schimb, avea gradul de colonel. Deși acesta nu avea nicio realizare pentru clubul Steaua, a participat la concurs, l-a trecut cu notă nu foarte mare și a fost numit comandant. Ce a urmat știm cu toții.

Însă Talpan nu s-a dat bătut. Și-a continuat studiile și a reușit în cele din urmă să avanseze la gradul de colonel. Acest lucru l-a făcut eligibil pentru participarea la concursul de acum câteva luni, concurs care, inexplicabil, a fost întrerupt de către conducerea MApN fără nicio explicație.

Ca să fie clar, regulamentul nu spune nicăieri că la concurs trebuie să participe cel puțin doi candidați. De altfel, Petrea a participat singur în 2017. Faptul că MApN a oprit concursul după moartea lui Cîrlan demonstrează două lucruri:

  1. Concursul a fost aranjat în favoarea lui Cîrlan – Dacă nu murea, acesta era cu siguranță numit comandant.
  2. Conducerea MApN nu dorește ca Florin Talpan să fie comandantul clubului – probabil că aceștia se tem că Talpan ar face lumină în cazul Steaua vs. FC Fcsb și că echipa lui Becali ar avea de suferit.

Partea amuzantă este însă faptul că Regulamentul de organizare și funcționare al Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” nici măcar nu prevede organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de comandant.

Art. 11. –

(1) Conducerea Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” se realizează de către comandant, care exercită actul de comandă asupra întregului personal al clubului.

(2) Comandantul este și președintele Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” și răspunde, potrivit legii, de buna organizare și funcționare a activității clubului.

(3) Numirea și eliberarea din funcție a comandantului (președintelui) Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA” se fac în condițiile legii, potrivit competențelor aprobate prin ordin al ministrului apărării naționale.

Vedem așadar că numirea în funcție a comandantului se face prin ordin al ministrului apărării. În cazul nostru, prin ordinul lui Nicolae Ciucă.

Ciucă a fost un general respectat, considerat de mulți un adevărat militar. Acesta a participat la numeroase misiuni în străinătate, la fel ca Florin Talpan.

E astfel greu de înțeles de ce Ciucă îi întoarce spatele unui coleg, veteran al teatrelor de operațiuni din Afganistan și Bosnia. Mai ales având în vedere că pe Florin Talpan nu-l recomandă pentru ocuparea poziției de comandant doar misiunile din cele două teatre de operațiuni. Colonelul de justiție al Stelei este un tip educat, cu foarte multe diplome obținute pe merit și chiar mai multe realizări. Binele pe care acesta i l-a făcut clubului Steaua este cunoscut de către întreaga țară. A câștigat procese importante, a reușit să protejeze marca Steaua, a salvat clubul de la desființare (FC Fcsb a cerut anularea mărcii Steaua în instanță) și e pe cale să aducă în club 37 de milioane de euro, valoarea prejudiciului provocat de Becali.

Mai mult, Talpan este apreciat de foarte mulți generali și colonei din Armată, aceștia caracterizându-l drept un om cu „certe cunostinte, aptitudini si deprinderi in domeniul juridic si militar, o ridicata capacitate de analiza si sinteza, responsabilitate si disciplina, spirit de observatie, de orientare si de asumare a riscului in mod rational in situatii dificile, obtinand rezultate excelente in indeplinirea sarcinilor incredintate”, care „s-a remarcat si se remarca prin abordarea standardelor ridicate, prin calitatea superioara si  operativitatea lucrarilor intocmite, prin initiativa, creativitate, perseverenta si devotament in realizarea scopurilor si obiectivelor folositoare institutiei in care lucreaza, prin dorinta de a pune in valoare la un nivel superior experienta si expertiza proprie in domeniul juridic si militar acumulate de-a lungul anilor.” 

Pentru Steaua, Florin Talpan este soluția ideală pentru poziția de comandant. Ministrul Nicolae Ciucă i-ar fi făcut un foarte mare serviciu celui mai important club sportiv din țară dacă i-ar fi încredințat acestuia funcția de președinte. Însă ministrul Ciucă a preferat să-i paseze responsabilitatea lui Marius Bălu. Acum, Bălu se joacă cu destinul Stelei, pe care a transformat-o în agenția sa personală de PR. Aproape în fiecare lună, secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului MApN este prezent la club pentru a face poze cu sportivii sau cu noul stadion. Contează imaginea sa, nu binele Stelei, adică al unui bun național.

Cum Marius Bălu este acum responsabil de clubul Steaua, putem ghici că el a fost și cel care a schimbat regulamentul de înscriere la concursul pentru postul de comandant. Așa cum am spus, anul trecut, Florin Talpan a fost acceptat la concurs, deși era colonel de justiție, nu ofițer de educație fizică. Acum, acesta nu mai poate candida.  În schimb, poate candida Mădălin Hîncu, prietenul lui Marius Bălu, descris într-un comunicat al CSA Steaua ca un ofițer care a ocupat ”de-a lungul carierei, funcţii pe linia specialităţii militare Educaţie fizică.

Probabil că e inutil să spunem că, cel puțin în ultimii 20 de ani, niciunul din comandanții Stelei nu a fost ofițer de Educație Fizică. Bixi Mocanu este ofițer de intendență, Petrea este ofițer de radiolocație iar Boroi a fost infanterist.

Tratamentul discriminatoriu la care este supus Florin Talpan de către conducerea MApN este rușinos. Un întreg minister se dă peste cap doar pentru ca un om să nu ajungă președinte al unui club sportiv. Este un comportament care ridică foarte multe suspiciuni în ceea ce privește intențiile pe care Ministerul Apărării Naționale le are cu Steaua București. Este de asemenea un comportament care ar trebui taxat atât de către conducerea statului român cât și de către NATO.

În 2020, în Ministerul Apărării Naționale și în forțele armate române nu poți avansa dacă nu ai pile și prieteni puternici. Așa ceva este inacceptabil.

La fel cum e inacceptabil că cel mai important club sportiv din România și unul din cele mai importante din lume a devenit jucăria unor indivizi care nu au realizat nimic în viață.

Steaua Liberă